Itt élni

Kósa Lajos következmények nélküli ember. Ezt onnan tudjuk, hogy a Fidesz frakcióvezetője maradhat, miután elmondta a nemi erőszak melletti védőbeszédét. A politikai vak komondor Kiss László ügyében fejtette ki véleményét, s – ha jól fejtjük meg zavaros mondatait – azzal állt elő: a versenysportra más szabályok vonatkoznak, mint az élet más területeire, elvégre azt sem állítják elő a rendőrök, aki egy futballmeccsen belerúg a földön fekvő játékosba. A Fidesz frakcióvezetője szerint tehát öltözőkben vagy akár egy medencében is előfordulhat, hogy megerőszakolnak egy nőt. Ő speciel nem helyesli, de az más.

Ennél kegyetlenebbül beszélni szinte lehetetlen. Monológja ugyanis vádbeszéd mindazokkal szemben, akik hisznek abban, hogy mindenkinek jár az emberi méltóság. Hogy megbocsáthatatlan bűn feloldozni azokat, akik visszaélve erejükkel bántanak gyengébbeket, elvitatják a nő jogát ahhoz, hogy döntsön. Magáról, a testéről, az életéről.

Nem csupán azért fájdalmas hallani Kósa szavait, mert azok rögzítik: a Fideszben az igazságtalanságban, az emberek közötti egyenlőtlenségben hisznek. Hanem azért is, mert eddig reménykedhettünk, ha kipattan egy ilyen ügy, annak következményei lesznek. Azaz a képviseletünkre hivatottak gondolkodnak, miként kerülhetünk közelebb ahhoz, hogy többé ne legyen ilyen. Vitatkozhatnánk törvényjavaslatokon, mindannyiunkra tartozó tanulságokon. Ehelyett a Fidesz hatal­ma­sai­nak egyike az arcunkba kiáltja: egyes helyeken más szabályok érvényesek. Ér bántani. Mi viszont biztosan tudjuk: azokon a helyeken nem érdemes élni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.