Horváth Gábor: Csak tiszta forrásból

Dörzsölt kormányszóvivő ezt is meg tudja magyarázni, biztos. Az MTVA 72 milliárd költségvetési forintjából 42 milliót átpasszol egy külső cégnek, hogy az hírügynökségi munkát végezzen. 

Nyilván, mert az MTI négyévi folyamatos jobban teljesítés után arra sem képes, hogy egyenhírekkel lássa el a vidéki rádiókat. Bezzeg Giró-Szász András kormányszóvivő volt cége, a Strategopolis erre is kiválóan alkalmas. Olyan egyenhíreket szállít – persze az MTI kínálatából szemezgetve –, hogy csak na. Egyszersmind érvényesül a tájékoztatás pluralizmusának európai uniós alapelve is, hiszen nem az állam diktálja bele a rádiókba a híreket, hanem egy mindentől és mindenkitől már-már abszolút független magáncég. A költséghatékonyság kedvéért az MTI stúdióját használva, ha már ott van, ne álljon üresen.

Már az is kivételesen aljas húzás volt, amikor az MTI ingyen kezdte adni a híreit – előre lehetett látni, hogy ezzel kiirtják a kis médiacégek minden hajlandóságát az információ begyűjtésére, rendszerezésére és tálalására, vagyis arra a társadalmi értelemben hasznos funkcióra, amelynek ellátására annak idején létrejött a sajtó. Marad a zene meg a kormánypropaganda, mint annak idején a Pacsirta rádiókban. (A Pacsirta most ingyen dolgozó újságírók internetes rádiója, lényege nem a zakatolás, hanem az intellektus, úgyhogy éppen hogy nem olyan, mint a Giró-Szász Művek által kiszolgált tucatrádiók, www.pacsirtaradio.hu, ha valakit érdekel.)

Az évek során a frekvenciák újraosztásával országszerte sok kis nemzeti dohányboltrádiót hoztak létre, csókosoknak passzolták át ezt a piacot is. De, hogy a nagy politikai kavalkádban el ne tévedjenek, meg persze a gazdasági racionalitás kedvéért is, háromperces hírblokkokkal látják el őket, jutányos áron. Meg másokat is. Olcsóbban, mint ha hírszerkesztőt alkalmaznának. Az Átlátszó.hu által kikért adatokból jól látszik, hogy az Orbán-kormány a közmédián túl a kereskedelmi rádiók jelentős részére is rátehénkedik. Épp a legérzékenyebb pontjukon. Elveszi az emberek lehetőségét a kormánytól független hírforrásokból való tájékozódásra, ami most éppen árnyat vet a választásokra, egyébként rontja az emberek általános életminőségét.

Ettől nyilván teljesen függetlenül, de a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet éves jelentése szerint „Orbán Viktor kormánya azt a benyomást kelti, hogy elhagyták az EU értékeit drákói reformjaik hevületében”. A jelentés Magyarországot a 2012-es 56.-ról a 64. helyre sorolta vissza a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Előttünk Tonga... Magyarországon 2010 óta „a polgári szabadságjogok hanyatlása tapasztalható, mindenekelőtt az információs szabadság területén”.

Hű embereinek az általános romlás és szándékos pusztítás közben is vet néhány fillért a Fidesz. A lojalitás szép erény, úgy alulról, mint felülről gyakorolva. 42 millió mindenkinek jól jön. Gyors fejszámolást végeztünk a kollégákkal: a felét biztosan ki lehet venni profitként.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.