Révész Sándor: Hajrá, extraprofit!

Már 2010 előtt is közöltünk egy csomó cikket arról, hogy a magyar innovációval nagy bajok vannak, a K + F-kiadások tarthatatlanul alacsonyak.

Nem kellett ahhoz az Orbán-kormány, hogy Magyarország innovációs teljesítménye pocsék legyen. Csak ahhoz, hogy még annál is sokkal pocsékabb legyen. Az innovációs teljesítmény a versenyképesség döntő tényezője. A Világgazdasági Fórum legutóbbi versenyképességi rangsorának adatai szerint az innovációval kapcsolatos összes mutatónk romlott, s szegény hazánk az innovációs teljesítmény tekintetében 148 ország közül a 45. helyről a 97.-re zuhant!

Hargitai Miklós a múlt héten ismertette lapunkban a tragikus adatokat. Emlékeztetett rá, hogy az Orbán-kormány az innovációs szektor támogatásait két évre befagyasztotta, aztán a kereteket jelentősen csökkentette, s a felsőoktatás kutatóhelyeit is kegyetlen fogyókúrára fogta. Van azonban itt még egy döntő jelentőségű tényező, amelyről éppoly kevés szó esik, mint amilyen sokat érdemelne. Az extraprofit.

Ahol ez szitokszóvá válik, ahol a kirobbanó üzleti siker, a piaci újításnak köszönhető robbanásszerű vagyonnövekedés nem dicsőség, hanem szégyen, ott az innovációnak vége. Tudniillik az extraprofit az a meghatározó vonzerő, amely az innovációt élteti.

Van olyan extraprofit persze bőven, amelynek a forrása gyalázatos. Kormányok közpénzből sokszorosan túlfizetik az érdekeltségi körükbe tartozó cégek szolgáltatásait, monopolhelyzeteket és monopolárakat konzerválnak, vagy tesznek lehetővé, irreális árakon adnak-vesznek, közbeszereznek, cégek kiszolgáltatott embereket, gyerekeket foglalkoztatnak borzalmas feltételek mellett, természetpusztítással minimalizálják költségeiket stb.

Sok-sok példát tudunk és hozunk minderre. Viszont ott, ahol nem ezeket a jelenségeket, hanem magát az extraprofitot diabolizálják és üldözik, mint a mi régi és új államkapitalista bolsevistáink, ott innovációs fű nem terem. Kornai János írt erről egy alapvető tanulmányt (Innováció és dinamizmus, 2009). Ebben számtalan példával igazolja, hogy a hihetetlenül felgyorsult technikai haladás mögött álló forradalmi innovációk tömege a mozitól a papírpelenkán keresztül az iPodig és az eBayig gyakorlatilag teljes egészében olyan kapitalista országokhoz kötődik, ahol az extraprofit legitim, és az üzleti siker dicsőség, társadalmi megbecsülés forrása.

A szocialista világrendszer hét évtized alatt ezen a téren nem tudott fölmutatni szinte semmit. Csak egyre távolabbról követte ólomlábakon a világ élvonalát. Az üzleti szféra K + F-kiadásai nálunk elképesztően alacsonyak. E tekintetben a 148 országból 107 (!) megelőz minket. Vajh’ miért? Egy-egy sikeres innovációra sok kudarc, zsákutca, elbukott befektetés jut. Ezt a nagy kockázatot csak ott vállalják sokan, ahol siker esetén nagyon sokat lehet nyerni. Ahol az elsőknek járó monopoljáradék magas, és senki nem kérdőjelezheti meg a jogosságát. Ahol a politikai önkény bármikor bárki bármekkora extraprofitját megbélyegezheti és kisajátíthatja, ott nincs innováció, nincs versenyképesség, nincs jólét, csak bolsevizmus van, kiszolgáltatottság és rettegés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.