Marnitz István: A Roszatomé Orbán?

Ha még ma is a szocializmust építenénk – mert Orbán Viktor 1989-ben úgymond nem kergeti ki a szovjeteket –, a magyar és az orosz kormány népeink mély, örök barátsága jegyében ugyanígy hosszabbította volna meg az 1966-os békés nukleárisenergia-egyezményt, mint most tette.

Meglehet, magyar oldalról akkor is Orbán Viktor írna alá. A beszámolókban több lenne a pártunk és kormányunk, az úgy gazdaságilag, mint kulturálisan, integetés, kisiskolások öröme, virág stb. Most, a fidealizmusban élvezetes érdekházasságról, higgadt, üzleti alapú, nagyszerű kilátásokról hallhatunk. Igaz, Orbán Viktor és komisszárjai 2008–2009-ben Oroszországot még dühtől habzó szájjal pocskondiázták.

Ott Gyurcsány csakis mutyizhatott, magyarellenes puccsot szervezhetett, no meg a Gazpromba tarthatott. Nehéz lesz a Fidesznek innen visszakanyarodni. Pedig micsoda köpködés lenne most, ha épp Gyurcsány szerződött volna Putyinnal! A demokratikus ellenzék kritikája ehhez képest úri fanyalgás. Orbán most miért nem tart a Roszatomba?

A Gyurcsány–Bajnai-kabinetekkel ellentétben, amelyek a kulisszák mögött tényleg kőkemény asszókat vívtak az oroszokkal a magyar állam érdekében, ez most egy igazi, vaskos, nagy nemzetközi mutyi. Van itt minden, csak a szivarfüst meg a csíkos öltöny hiányzik. Semmi szocializmus, uraim, ez a vad piac. A Fidesz a liberális időszakában gyökerező atomellenes pártból mára kőkemény atomlobbi-központtá vált, süketen úgy Fukusimára, mint egyes fejlett államok döntéseire.

De ha ezt elfogadjuk, eddig akkor is tendert ígértek. Ehhez képest ma már Lázár–Varga–Rogán bociszemekkel értetlenkedik a pályázat szó hallatán. Ellenben biztosítanak: mindenkivel mindent leegyeztettek – félek, ez tényleg igaz –, az EU, az USA és minden titkos páholy összes fontos emberével. Talán még Soponyán is erről kellett csacsogni a grófkisasszonyokkal két fácán lepuffantása között. Rothschildok, teljhatalmú iparbárók, a bővítéstől cseppet sem független magyar és külföldi oligarchák úsznak a képbe.

A Moszkva melletti közös fotót Fidesz-részről jókora mellébeszélés vezette fel, bár azóta is csak azt tudjuk, hogy akkor oroszok bővítik az atomot, de ezért mi nem kérünk olcsóbb gázt – köszönjük, Malév –; hogy miből, az még kusza. De ne legyünk ennyire savanyújóskák. Hisz maga Putyin lelkendezik, hogy ez mennyire jó a magyaroknak, hogy mennyire függetlenedhetünk így Oroszországtól, hogy a magyar vállalkozók – Orbán Viktor külön közbenjárására – mekkora pénzt szakíthatnak majd (biztos az oroszok helyett). Abban mi is biztosak vagyunk, hogy jut majd azoknak bőséggel a 3000 milliárdból, akiknek felénk mostanában mindig jutni szokott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.