Miklós Gábor: Ny. Rezső pert vesztett

Harmincezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Ny. Rezső budapesti nyugdíjast, miután a férfi pert vesztett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ellenében.

Az idős férfi azért pereskedett – mint megtudtuk, alaptalanul –, mert a minisztérium megvonta tőle nyugdíjpótlékát. A KIM nem is tehetett másként, közölte Póta Péter törvényszéki szóvivő. El kellett fogadnia a bizottság szakvéleményét. Ebben a szakértők méltatlannak nyilvánították őt a pótlékra, mivel felelősnek találták az 1956 után megtorlásokban. A nyugdíjas azért indított pert, mert a minisztériumi határozat nem tartalmazta a pótlék megvonásának okát.

A minisztérium és vele együtt a bíróság is komolyan vette az öttagú bizottság javaslatát. A minisztériumban kétség nem merült fel, „tekintettel arra is, hogy köztudomású Ny. Rezsőnek a Magyar Szocialista Munkáspártban betöltött 1956 utáni vezető szerepe, és az ott kifejtett tevékenysége”. Póta Péter közölte: a KIM a döntését a bizottság szakvéleménye alapján hozta meg, „az abban foglaltakat nem mérlegelhette, és nem is vizsgálhatta felül, csakúgy, mint a bíróság sem”.

Akik ez ügyben beszélnek hozzánk, akiket olvasok, azok számára teljesen irreleváns a világ, az ország valódi története. Leegyszerűsített fogalmakban gondolkoznak, paneleket használnak. Közismert Ny. Rezső vezető szerepe 1956 után – állítja a bizottsági határozat. Valóban. Egy Wikipédia-szócikk, egy hivatalos életrajzi adathatalom erejéig. De értik-e, amit olvasnak?

Tudják-e, hogy a magyar világ megváltoztatásában milyen szerepe volt Ny. Rezső nyugdíjas közgazdásznak, egykori politikusnak? Tudják-e, hogy egyike volt azoknak a korábbi szociáldemokratáknak, akik az állampártban is őrizték a szociáldemokrata hagyományt, érzékenységet a demokráciára. Tudják-e, hogy Ny. Rezső világra való nyitottságának mekkora szerepe volt abban, hogy a hatvanas évek közepén fordulni kezdett a magyar világ. Hogy csökkent a szűkösség az ellátásban, hogy több jutott a boltokba. Tudják-e, hogy mindezt gúzsba kötve szigorú ellenőrzés és gyanakvás közepette tette. Hogy Ny. Rezső egyike volt a reformfolyamat elindítóinak, amelyet új gazdasági mechanizmusnak neveztek, s amely megpróbálta a piac elemeit érvényesíteni a sztálinista tervgazdálkodás körülményei között. Tudják-e hogy ekkor kezdtek újra vállalkozni tanulni a magyarok? Tudják-e, hogy Ny.-t (aki a kommunista rendszer haszonélvezője volt egy tegnapi újság szerint), a kommunista ortodoxia hazai és külföldi potentátjai szorították ki az akkori közéletből.

Nem érdemes végigmenni a nyugdíjas közgazdász teljes életrajzán, kikkel, hogyan dolgozott az ország kiemelkedésén. Akkor jutott vissza rövid időre a hatalom tetejére, amikor a rendszernek vége lett. Ny. Rezsőnek korszakos szerepe volt a békés rendszerváltozásban, az egypártrendszer lebontásában, az utódpárt szociáldemokratizálásában. A pótlékát elvehetik. A történelmi helyét nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.