Várkonyi Iván: Kerek

Legalább a feliratok szépek lesznek – ennyi a jelentősége a százezer forint feletti minimálbérnek, a négymillió főt (statisztikailag a jövő hónapban biztosan) meghaladó foglalkoztatottnak meg a húszszázalékos rezsicsökkentésnek. (Itt a kérdésre a felelet, hogy miért nem 21,3 vagy 19,8?) Magyarország jobban plakátol!

Azt azért várni lehetett, hogy 2014-re százezer forint fölé ér a minimálbér, az idei 98-ról nem túl nagy truváj. Tárgyalhatott volna jobban is a kormány: azért azt nehezebb kiírni, hogy „101 500”, mint azt, hogy „százezer” – most meg a dizájnerek küzdhetnek a „felett” szó beillesztésével. Nehéz kenyér. Célprémium-megvonás az államtitkártól. (Azt is megjegyeznénk, hogy az elmúlt hónapban háromezer hibádzott a négymillió foglalkoztatotthoz is, pedig a sajtóközlemény is be volt készítve. Fejléc is volt, meg videohivakozás.)

A legkisebb bér bruttó összege persze semmit se árul el arról, hogy a munkaügyi piac bármely szereplője hogyan teljesít: a minimálbéres ugyanis ennél lényegesebben kevesebbet visz haza, miközben az őt foglalkoztató ennél sokkal többet fizet ki. Konkrétan: jövőre a minimálbéres (ha nincs gyereke) 66 483 forintot kap majd kézhez, ami az ideinél 3,6 százalékkal lesz magasabb. A munkáltatójának eközben összesen 130 428 forintot kell kifizetnie azért, hogy ő ezt a pénzt megkaphassa. Miután egészen kivételesen a kormány nem variált összevissza az szja-val és a tb-járulékokkal a szokásos adómódosításoknál, ez is pont azzal a 3,6 százalékkal lesz több, mint amekkora emelésről a megállapodás szól, meg amennyivel nő a nettó. De ez nem volt mindig így.

A mostani emeléssel – amelynek köszönhetően valamennyit tényleg emelkedik a minimálbér reálértéke is – valójában a 2011-es szintre sikerült visszaállítani a legkisebb kereset vásárlóértékét. A minimálbér a válság kezdete előtt – 2008-ban – hivatalosan 69 ezer forint volt. Ez nettóban akkor 56 ezer forintot jelentett. Ha folyamatosan korrigálunk az inflációval, és persze számolunk a különböző adóváltozások következményeivel is, akkor az jön ki, hogy jövőre a minimálbér nettó összege meghaladja majd az 53 ezer forintot a 2008-as árakon számolva. Vagyis: reálértéken a minimálbéres jövőre 6 százalékkal visz haza kevesebbet, mint hat évvel ezelőtt. A legkisebb kereset reálértéke a ciklusban 2012-ben érte el a mélypontját: akkor – 2008-as árakon – nem érte el az 51 ezer forintot.

A munkáltatói bérköltségek oldaláról számolva 2008-ban a 69 ezer forintos bruttó (56 ezer forintos nettó) minimálbérhez 94 ezer forint feletti foglalkoztatói kifizetés társult. A jövő évi százezer feletti bruttó minimálbér 2008-as árakon 81 ezer forint volna. A 2008-asnál kevesebb nettóhoz (53 ezer forint) viszont ma már a munkáltatónak több mint 104 ezer forintot kell kifizetnie.

Nem a teljesítmény nagyobb, csak a kormány éhesebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.