Hol álltok, ukrajnai magyarok?

Most, amikor Ukrajna társulási szerződése az EU-hoz kútba esett, és a világ hírportáljai a kijevi forradalommal vannak tele, érdemes kicsit visszamenni az időben, és egy pillantást vetni Ukrajna választási térképére 2010-ben, tehát abban az időben, amikor az ukrán nép Janukovicsot választotta meg Ukrajna elnökévé.

Ezen a képzeletbeli térképen Ukrajna közepén áthalad egy vonal. Ha Janukovics támogatóit kékkel jelöljük, Ukrajna közepétől a keleti határokig egyre jobban bekékül a térkép, a donyecki medencében már szinte fekete. És ha Timosenko támogatóit pirossal jelöljük, a térkép középről nyugat felé haladva a rózsaszíntől a lengyel–szlovák határig mélyvörös színt ér el.

Ukrajna politikailag kettéhasadt, mégpedig földrajzilag is meghatározhatóan. Minél keletebbre vagyunk, annál nagyobb volt Janukovics támogatottsága, és minél nyugatabbra, annál nagyobb Timosenkóé. Ukrajna legkeletibb területein már a 90 százalékot is meghaladta Janukovics támogatottsága, míg a legnyugatibb régiókban Timosenkóé szárnyalt 90 százalék fölé.

Illetve… találunk egy kivételt, Ukrajna legeslegnyugatibb határvidékét. Ez a piciny terület kivételt képez. Az ukrajnai választók megosztottságának belső logikája itt megbicsaklik, ugyanis itt, egyedül Nyugat-Ukrajnában, a terület kék, azaz Janukovicsnak volt többsége. Ne kerteljünk: Nyugat-Ukrajnában egyedül a magyarok szavaztak Janukovicsra.

Bizony, igazat kell adnunk Orbán Viktornak, aki a vilniusi csúcstalálkozón, miután Janukovics visszalépett az EU-val megkötendő társulási szerződés aláírásától, úgy fogalmazott, hogy „az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek az lett volna jó, ha Ukrajna és az EU Vilniusban megállapodik”. Csakhogy 2010-ben már pontosan lehetett tudni, hogy a két elnökjelölt közül Timosenko pártolja inkább az európai integrációt, míg Janukovics inkább az ukrán–orosz kapcsolatok mélyítését preferálja. De ha ez így van, ha az Ukrajnában élő magyaroknak az lett volna az elementáris érdekük, hogy Ukrajna Európához közeledjék, akkor miért támogatták az oroszbarát Janukovicsot?

A válasz lehangolóan egyszerű: Timosenko nem a magyarok miatt, hanem az Ukrajnában élő óriási orosz kisebbség befolyásának csökkentése érdekében – amúgy helytelenül – azt hirdette meg, hogy Ukrajnában hivatalos nyelvként az ukránon kívül más nyelvet ne lehessen használni. Vele szemben Janukovics síkraszállt a kisebbségi nyelvhasználat mellett, tette mindezt az oroszokért, és aligha valószínű, hogy eközben a magyar kisebbség jogos igénye is eszébe jutott volna.

Janukovics a magyarok támogatásával, mindössze három százalékkal verte meg Timosenkót. A magyarok megkapták, amit akartak.

Valóban ezt akarták? Hol álltok, ukrajnai magyarok?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.