Uj Péter: Európai európaiak az európaibb európaiakért

Hiába csattog a neo-Szovjetunió világot szaggató foga, Ukrajna, kérem, meg van mentve a lehető legnagyobb betűs EURÓPAISÁG számára: az Együtt–PM Jávor Benedekkel és Krasztev Péterrel az ukrán nagykövetség előtt flashmobot tartott Együtt Európába! címmel.

Vonítva fognak elhúzni Kijev alól az antieuropéer bolseopánszlávisták, a reputyinizáció hármaskeresztes-lovagjai, meglássák. S a vén Európa, a büszke nő pedig Varga Miklós dallamára keblére öleli, amúgy amarkordosan a tékozló fiút. (És ebben a gyönyörű allegóriázásban tekintsünk el a nemek körüli zavaroktól, homofób polgártársaink nagy megkönnyebbülésére.)

Legalább a sárga és kék színek összekötik Ukrajnát és az Európai Uniót
People supporting an EU integration attend a rally at Independence Square in Kiev December 4, 2013. Ukraine's government faced a tightening blockade of key buildings by protesters in the capital Kiev on Wednesday amid a crisis over its rejection of closer ties with the European Union that has piled pressure on the creaking economy. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

A kijevi események hatása alá került, az elmúlt éjszakákat lázas tanácskozással töltő hazai ellenzéki körökben állítólag végső eshetőségként egy taktikai slam poetry csapás ötlete is fölvetődött, de azt többen aránytalan erő alkalmazásának érezték volna, és tartottak a nemzetközi tiltakozástól, a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó genfi konvenció, a hágai és a strasbourgi egyezmények megsértésétől, amely akár az egész helsinki folyamat elakadásához is vezethetett volna, annak a felelősségét pedig senki nem vállalhatja jó szívvel.

Így fordulhatott elő, hogy Surján László egyetlen, Facebookon felmutatott sárga Szolidarnoszty táblával el tudta lopni a show-t; még jó hogy nem döntött le hirtelen egy hungarocell Janukovics-szobrot az européeritás szégyenszemére. Ennek meg aztán megint olyan kis különös diplomáciai stichje van, miután nemrég még olyan hevesen fújtak a keleti szelek át bizonyos fejeken, és Putyin sem tűnt patás ördögnek, pláne amióta engedi verni a buzikat.

A Guardian külföldről pénzelt újságírója (manifeszt svéd ügynök) emlegeti is kedves, tegnap előtti cikkében, hogy Oroszország, Törökország, Ukrajna és Magyarország ha nem is ugyanabban, de nagyon hasonló cipőben jár (kék-fehér kínai dorkó, „egérke”, ha engem kérdeznek): hogy vannak ilyen furcsa erősködő vezetőik, akik mindenféle hülyeségeket csinálnak időnként, idekapnak-odakapnak, hatalomtechnikailag mesterkednek, és a fél ország hisz nekik, a fele meg nem, aki nincs velük, az ellenük van, és akkor árokásás, sárdobálás, sárkányfogvetemény, minden mehet. Az meg nem jó.

Írja ezt egy ilyen guardianos. Ijenes. Tudják is ezek, hogy mi a jó? Amikor még mindig egy középkori monarchiával szerencsétlenkednek a XXI. században! Papa, jó reggelt, föloszlott a Beatles!

A diplomáciai bonyodalmakhoz visszakanyarodva: elképzelni sem tudom, hogy jövünk ki abból az újabb nemzetközi világbotrányból, amely már több órája mérgezi Magyarország és az Egyesült Államok viszonyát, miszerint alig egy hónappal a Kennedy-gyilkosság ötvenedik évfordulója után fellép az operettszínházbeli Hungarikum-gálán Oszvald Marika.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.