Szilvássy József: Bakancsok

Szinte sokkos állapotba került a politikai elit és minden jóérzésű polgár Szlovákiában, miután kiderült, hogy Besztercebánya megyében a szélsőjobboldali Marián Kotlebát választották meg a regionális önkormányzat elnökévé. Azt az informatikust és volt középiskolai tanárt, aki nem is olyan régen, a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitost) félkatonai szervezet élén masírozva, leköpdöste a rozsnyói Kossuth-szobrot, Jozef Tiso páter fasiszta szlovák bábállamát dicsőítette, a holokausztot a zsidókérdés optimális megoldásaként, az 1944. augusztus végén kitört szlovákiai antifasiszta felkelést pedig bolseviki partizán banditák puccsaként jellemezte. A romákat pedig kivétel nélkül élősködőként, akiket szerinte kizárólag kényszermunkával és más fenyítő eszközökkel lehet móresre tanítani, kiverni belőlük „a génjeikben lappangó bűnözést”.

Marián Kotleba léptei az egész országban visszhangoznak
Marián Kotleba léptei az egész országban visszhangoznak

Mozgalmát betiltották, mire pártot alapított. A Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnökeként tanácsadókat fogadott fel, akik többnyire besztercebányai egyetemi oktatók. Feltehetően az ő javaslatukra hagyta abba a zsidók, a magyarok és az Egyesült Államok szidalmazását. Báránybőrbe bújva hosszú hónapok óta azt harsogta, hogy minden erejével a tisztességes, dolgos emberek érdekeit védi, akiket a semmittevő cigányok kizsákmányolnak, elszívják előlük a közpénzek jelentős részét. Programja az idegengyűlölet és a tehetetlen politikusokat szidalmazó lózungok mákonya, amellyel most valósággal tarolt.

Az egyik neves szlovák publicista szerint sikerének nincs sem jobboldali, sem pedig baloldali szaga, mert a mindkét táborban meghúzódó nacionalistákon kívül protesztszavazatok tízezreit zsebelte be. Kotleba győzelme azonban leginkább Robert Fico veresége, aki másfél éve ugyancsak a polgárok biztonságának megszilárdításáról, érezhetően javuló életszínvonalról, az ország sikertörténeteiről papol.

A valóságban azonban a szlovák, a magyar, a roma és más nemzetiségű gyalogpolgárok, különösen a kis- és a középvállalkozók, az agráriumban sínylődők – nem is szólva a munkanélküliekről – a közép-szlovákiai régióban is egyre súlyosabb megélhetési gondokkal szembesülnek. Tele a hócipőjük a pozsonyi döntéshozók ígérgetéseivel. Ezért vagy lábbal szavaztak, vagyis otthon maradtak, vagy arra voksoltak, aki határozott tőmondatokban rendet, új munkahelyeket, emberibb életet ígért. Sokan azt is a szlovák kormányfő és pártelnök szemére vetik, hogy a kampányhajrában csak Nagyszombatig jutott el, ahol a magyar jelölt ellen ágált, Besztercebányát viszont elkerülte. Vagy lebecsülte a leselkedő veszélyt, vagy nem volt ínyére szlovák nacionalistákat és idegengyűlölőket ostorozni.

Marián Kotleba újnáci bakancsa nagyot koppant nemcsak Besztercebánya megyében, hanem az egész országban. Akadnak, akik bagatellizálják a történteket. Arra hivatkoznak, hogy egész Európában, a szomszédos országokban is zajonganak a szélsőségesek: Budapesten, Bécsben, újabban pedig immár Prágában is a parlamentekben. A negyvenkilenc fős közép-szlovákiai regionális önkormányzatban viszont a kormánypárti Smer-SD a jobbközép politikai erőkkel – többek között a Magyar Közösség Pártjának öt képviselőjével – együtt akkora többséggel rendelkezik, hogy elszigetelhetik a megyei elnököt. Még a jelenlegi jogköreit is megnyirbálhatnák, ami viszont – Peter Schutz ismert politikai elemző megállapítása szerint – új politikai mutatvány lenne az amúgy sem unalmas Kárpát-medencei politikai porondon: egy demokratikusan megválasztott megyei elnök karanténban...

Ráadásul ez a megoldás akár visszafelé is elsülhet, hiszen hónapok múltán az újdonsült vezető azt rikoltozhatná, hogy gúzsba kötötték őt, ezért nem éreznek semmilyen javulást a megye polgárai. Mindenesetre a történtek semmiképpen sem minősíthetők provinciális kisiklásnak. Sokkal inkább országos méretű intő jelnek minden döntéshozó politikus és más közéleti személyiség számára. Ha nem vonják le a szükséges következtetéseket, akkor vérszemet kapnak, és még nagyobb erővel léphetnek színre az ugrásra kész a szélsőségesek. Nem csak Közép-Szlovákiában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.