Levél a Nyílt levélről

A Népszabadság október 12-i számában jelent meg fizetett hirdetésként (gondolom én) a fideszes választási hirdetés (mert az!) „Nyílt levél Bajnai Gordonhoz és a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetőihez”. Aláíróik nem éppen elvhűségükért „becsült” emberek, de akad köztük sok olyan is, aki közmegbecsülésnek örvend.

Aláírták, pedig szerepel benne egy félmondat is, ami miatt minden tisztességes magyar visszautasította volna az aláírást: „….szégyent hoznak ránk, magyarokra.”

Tehát aki nem ért velük egyet, az nem is magyar.

A Szolidaritás – az Együtt–PM alkotó eleme – Orbán Viktor papírmasé szobrát fölállította, majd ledöntötte és darabjait széthurcolta. Ez megtörtént.

Bár nem az én ízlésem szerint való, és a politikai harcnak más formáját tudom értékelni, nem tartom olyan borzasztónak, mint azt egyes politikusok (főleg fideszesek) és a Nyílt levél aláírói beállítják.

Ez politikai performance volt, hasonló a „rezsicsökkentés” nevű átveréssel kapcsolatos aláírásgyűjtéshez –csak kevésbé ártalmas.

Itt csak egy kezdő diktátor imázsa sérült, míg a rezsicsökkentéssel – bár a gondolattal egyet lehet érteni, a körülötte történtek tükrében a végrehajtással már nem – az állampolgárok érdekei sérültek.

Mert teljesen mindegy, hogy mennyi a rezsi – ha ki tudom fizetni!

Ezekben a kényes ízlésű fiatal demokratákban (akik már nem fiatalok, viszont ennyi idő alatt kiderült róluk, hogy nem is demokraták) fölágaskodott a finom úri ízlés az eset láttán. Ez meglepett, mert ez a kényesség valahogy nem működött amikor szinte (vagy ténylegesen) becsületsértéssel felérő módon nyilatkoznak politikai ellenfeleikről (pardon, bocsánat, itt tévedtem: ők nem ismernek ellenfeleket, csak ellenséget), amikor a „békésen tüntető” szimpatizánsaik szétverik, szétlopják a tévészékházat, gépkocsit gyújtogatnak; amikor alig 50%-os támogatással elnyert kétharmadra hivatkozva diktatórikus módszerekkel kisajátítják az országot; amikor a nép fölhatalmazása nélkül formálják át az országot saját kényükre-kedvükre; amikor tojással megdobálják a nemzeti ünnepen ünnepi beszédet mondó ellenfelüket; amikor gátlástalanul gyalázzák meg a demokráciát; amikor gátlástalanul herdálják az ország vagyonát (miközben létszükségleteik kielégítésétől fosztják meg a szociális és kulturális szervezeteket); amikor kisajátítanak mindent, ami a magyar nép tulajdona és ereklyéje – a kokárdától a magyarságtudatig mindent! –; amikor gátlástalanul osztogatják maguknak és csókosaiknak a milliárdokat és a milliárdos vagyonokat; amikor az általuk diadalnak tartott rezsicsökkentés többszörösét viszik el különböző újabb és újabb terhekkel; amikor az országot kárhozatba döntőket dicsőítve ünneplik; amikor az „alig demokrácia” romba döntésével egy velejéig rothadt rendszert építgetnek újjá; amikor… amikor… amikor...!

Lehet, hogy nagy elvárás, de jó lenne, ha az a fene nagy kényes ízlés állandóan működne.

Salga István

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.