Szőcs László: Kibekkelni

Bill Clinton egykori, nyers modorú kampánystratégája, James Carville egyszer eltűnődött rajta, hogy vajon a kutya miért nyalja a nemi szervét. Arra jutott: azért, mert megteheti. Majd azzal magyarázta, hogy a demokrata pártiak miért nem emelhetnek adót Amerikában: mert nem tehetik meg.

Most a republikánusok azért zsarolják Obama elnököt, mert megtehetik. Nehéz ezt másnak nevezni, mint zsarolásnak: a Megfizethető Ellátás Törvénye néven anyakönyvezett, milliókat ellátáshoz juttató egészségbiztosítási reformot akarják eltöröltetni, kiüresíteni. Attól tartanak: az „Obamacare” romló egészségügyi ellátáshoz, hosszabbműtéti várólistákhoz vezet, és felemészti az adófizetők pénzét. Az Obamacare az amerikai egészségügy legnagyobb reformját jelenti az elmúlt csaknem fél évszázadban, és most lépett életbe az egyéni szakasza. A republikánusok, akik a képviselőházat uralják, de a szenátust nem, előre jelezték: a szeptember 30-án végződő pénzügyi évvel takaréklángra rakják a kormányt, hogy elfektessék az Obamacare-t. Ez a pénteken immár negyedik napja tartó „shutdown” háttere.

Még megtehetik a republikánusok, de nem sokáig. A közvélemény háromnegyede zúgolódik a kormányzat részleges leállása miatt, és a felmérésekben a válaszadók többsége a republikánusok nyakába varrja a balhét. Obama kijelentette: hajlandó tárgyalni mindenről, de előbb oldják fel a pénzügyi blokádot, zsarolni nem hagyja magát.

Bár a 800 ezer, fizetség nélkül kényszerszabadságolt közalkalmazottnak, köztük például kispénzű parkőröknek, a mostani „shutdown” sem vicc, mindez csak bemelegítés azonban október 17-ére. Ekkor a jelenlegi állapot szerint az amerikai kormány eléri a 16,7 ezermilliárd dolláros adósságplafont. Ezzel technikai értelemben fizetésképtelenné válik. Ez súlyosan érintené nemcsak az adósságszolgálatot és a jóléti kifizetéseket, de a pénzpiacokat, a világgazdaságot is. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke fogadkozik, nem engedi idáig fajulni a helyzetet. Látja ő is a közvélemény-kutatásokat. Ahogy pártja jobboldali radikálisait, az alsóházba a harmadik nagy válságévben, a 2010-es választásokkal beözönlő „teadélutánosokat” is, akiknek általában semmi sem drága. Rájuk mondta egy demokrata párti: az ápoltak vették át az elmegyógyintézet irányítását.

Obama, aki négy pillérre (és részben a kínai befolyás ellensúlyozására) tervezett ázsiai útját már elbukta a belpolitikai válsággal, így a Putyin orosz elnökkel, vagy Li Keqiang kínai kormányfővel való különtalálkozót is, megfelelő rugalmassággal kibekkelheti a helyzetet. 1995–96-ban, Clinton kormányzása alatt kétszer, összesen 28 napra állt le a kormány. Az amerikaiak a republikánusokat okolták, és ez szerepet játszott abban, hogy Clinton megnyerte a ’96-os választásokat is. Obamának, aki idei beiktatásán utoljára fordulhatott hátra a washingtoni National Mallon, ezzel sem kell törődnie.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.