Zugló, a NER állatorvosi lova

Kiosztottak néhány kokit a Fidesz visegrádi „összetartás” frakcióülésén. Több Feri is selyemzsinórt kapott, de a mi Zuglóba helyezett helytartónk, Papcsák Ferenc nem volt közöttük. Pedig nincs hét botrány nélkül. Most is hiába jelent fel mindenkit, hiába harap, bizalmasa, a „behajtó” 100milliója aligha kimagyarázható.

Feleslegesen gyűltek azonban a botrányok, hiszen Orbán nem a politikusi, a képviselői, netán az önkormányzati munkát értékelte. Pedig Papcsák félreállításában a zuglói Fidesz régóta reménykedik. Az orbáni Fideszben és bármilyen militáns szervezetben a példastatuálás alapeleme azonban a véletlenszerűséggel járó megfélemlítés. Most a mondvacsinált mérce a rezsicsökkentő aláírások száma, akár az úttörőőrsben a gyűjtött papír mennyisége. Már értem, miért álltak a pultok mögött olyan nekikeseredett arccal a fideszes önkormányzati képviselők, a hűbéresek és vazallusok, és miért volt oly sok holt lélek az íveken.

Segítek az értékelésben: íme a papcsáki „elmúltháromév” Zuglója, mely mint állatorvosi ló tökéletesen illusztrálja a Fidesz országos hatalomgyakorlási praktikáit és annak végeredményét. Papcsákot rendcsinálásra küldték Zuglóba. Szakértelme, helyismerete nem lévén, külsős alpolgármestert hozott magával, de az alkirály személyéről nem egyeztetett még a sajátjaival sem. Ezért aztán az első és ünnepélyes ülésen a testület fideszes többsége dacosan szavazta le és alázta meg Papcsákot. Innentől kezdve a fideszes belháború alaphangon forrt.

A volt elszámoltatási kormánybiztos menten munkához látott. 2011 elején kikértem a frissen kötött szerződéseket, és láss csodát, kiderült, hogy már 80 milliós összegben kötött tanácsadói szerződéseket. Botrány. Megjegyzem, Hunvald György, illetve Weinek Leonárd, Zugló előző polgármestere 50 milliós kereszttanácsadásért ül a vádlottak padján. Sokat ártott a kerületnek Papcsák sajátos személyzeti politikája, a lojalitás szakértelem fölé helyezése –mely szintén bevett gyakorlat lett a kormányzatnál. Ez esetben a debreceni bizalmasok kinevezése és a hivatal komplett vezetői szakgárdájának lecserélése haverokra volt a fő csapásirány.

A most nyilvánosságra került „korrupciós” hangfelvétel (egy vállalkozó elpanaszolja az alpolgármesternek, hogy 100 milliós összegű kenőpénzt kellett fizetnie az önkormányzati munkáért, és meggyőződése, hogy erről a polgármesternek tudomása volt) nem volt előzmény nélküli. 2010 végén a milliárdokkal dolgozó vagyonkezelő élére pályáztatás nélkül nevezte ki Papcsák az ügyvédi irodájában társtulajdonos hölgy ifjú testvérét, bizalmasát, a felvételben emlegetett Mazsu Gergelyt, míg a frissen létrehozott Eszközkezelő Zrt. igazgatói széke a sógornak jutott.

Ő meg sem melegedett még, amikor a kerület részvényei nek engedély nélküli eladásáért távoznia kellett. A vagyonkezelőbe került bizalmas tette a dolgát, elküldte a dolgozók felét, köztük a belső ellenőrt, eközben Papcsák „kitisztította” a pályát: megszüntette a közbeszerzési bizottságot, és a kiírás és döntés hatáskörét egy személyben magához vonta. Azon a bizonyos hangfelvételen emlegetett HBF Kft. és a vagyonkezelő összejátszásának következtében egy év alatt nyakára hágtak a három évre szánt közel 500 milliós felújítási keretnek (a hangfelvételen emlegetett 100millió ennek az összegnek a 20%-a), míg egy másik fővállalkozó cég ügyvezetőjének „véletlenül” pont Papcsák sokat emlegetett „nem luxus” Cryslerét sikerült megvennie.

A volt elszámoltatási kormánybiztos az autódealben sem talált morálisan semmi kivetnivalót. A cég két fideszes felügyelőbizottsági tagja is lemondással nyomatékosította nemtetszését. Furcsamód nemcsak Papcsák, de az MSZP által delegált fb-tag sem látott, hallott, de legfőképp nem szólt semmit. 2012 nyarán a vagyonkezelő fbbe kerülvén feljelentést tettem hűtlen kezelésért, Papcsák hogy mentse magát, titokban elsétált a rendőrségre (a nyomozás áll), de előtte még gyorsan kifizetett 8,7 milliós jutalmat/lelépési /hallgatási pénzt a protezsáltnak. Papcsák 2011 telén – igen, ő, a devizaeladósodást vizsgáló parlamenti albizottság elnöke – 5 milliárd forint értékben tervezett (devizaalapú) kötvényt kibocsátani. Zugló eladósítását közösen akadályoztuk meg a fideszes frakcióvezetővel, Harrach Péterrel. A bosszú nem maradt el, az ifjú Harrachnak a frakcióvezetői posztjába, nekem a bizottsági helyeimbe került ez.

2012-ben Papcsák kivetette Zuglóban a kommunális adónak hívott ingatlanadót, jóllehet 2010-ben még az építményadó eltörlésével kampányolt. Miközben jobboldali lapok sok tízmilliós előfizetésétől, az új Mercihez járó túlméretes parkolóhelytől volt hangos a média (én készítettem a sajtót körbefutó fotót), Papcsák a Hermina úti szakrendelő bezárásán próbált spórolni. A lakosság felháborodása elemi erejű volt, 4000 aláírást gyűjtöttem össze a rendelő megőrzéséért. Áprilisban közös ellenzéki szervezésben több mint kétezren tüntettek a polgármesteri hivatal előtt. Csak úgy zúgott a Papcsák, takarodj!

A polgármester megrettenve a lakossági ellenállástól mindkét intézkedést visszavonta. Mindezek után szakmai nézeteltérésekre hivatkozva lemondott a hozott alpolgármester, öngyilkos politikai kommandónak titulálva a papcsáki kerületvezetést. Eddigre már két fideszes képviselő is távozott a testületből, és a zuglói Fidesz-szervezet feloszlatása napirenden volt. A BVSC-átadás kapcsán a belső adok-kapok immár a nagy nyilvánosság előtt folytatódott. A 15 fős Fidesz–KDNP-s frakcióból hatan –és az ellenzék mínusz Jobbik – nem szavazták meg a kerület anyagi teljesítőképességét meghaladó pénzfaló egyesület átvételét. Papcsák akaratát a „civil” (ex-MSZP-s, ex-MSZDP-s) és a jobbikos képviselő „megvásárlásával” erőltette át.

A szokásos bosszú nem maradt el, a „lázadók” élére álló Ferdinandy KDNP-s alpolgármester hatásköreit magához vonta (irodáját feltöretve egy melléképületbe helyeztette át), de a képviselő-testületi többség az alpolgármesteri tisztség visszavonását nem támogatta. A csata most a hangfelvétel miatti pereskedéssel folytatódik. Eközben Zugló polgári liberális lakossága meghökkenve figyelte a rovásírásos várostáblák elszaporodását, a Tisza István-szobor felavatását, a Pákozdi tér Wass Albert térré keresztelését, a téren lakó 300 lakos tiltakozó aláírása elveszett a hivatalban. Zugló ideologikus átnevelésére a Thököly–Dózsa sarkon gárdisták masírozásával felavatott turulszobor tette fel a koronát.

A kerületi Fidesz csak az orbáni selyemzsinórban bízik. Naivan remélik, hogy megszabadulnak Feritől, nem rántja magával az országgyűlési választáson a helyi szervezetet. Bizarr, hogy a kerületi MSZP tagsága a saját, Vas megyében már „bizonyított” elnökük kapcsán hasonló reményeket táplál. Sajnos a kerületi MSZP-ben a munkát is megspórolták. Hiába volt háromfős frakciójuk, hiába most a sajtótájékoztató, az ellenzéki munka – a fenti ügyek kinyomozása, végigharcolása, a folyamatos pereskedés, az ügyek média elé vitele, az általunk kiadott Zuglapon és blogomon keresztül a lakosság folyamatos tájékoztatása rám, az egyfős LMP-„frakcióra” hárult.

A szerző az LMP zuglói önkormányzati képviselője

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.