Friss Róbert: A hatodik elé

Bár a rövid emlékezet országa vagyunk, ahol a kormányfő nyílt színen letagadhatja, hogy ő – bár indokolt lett volna – valaha is forradalomnak nevezte a 2010-es parlamenti kétharmadot, alkalomadtán azért idézzük majd fel Lezsák Sándornak, a Ház alelnökének ájtatos arcvonásait.

A pillanatot, amikor a rezsiroadshow bugaci állomásán gyengéd megvilágosultságában kijelenti: a közműszolgáltatás a közösség szolgálata, ahol nem szabad profitot termelni. Másfelől meg, hogy „vakmerő gyávaság” lett volna, ha az Orbán-kormány nem csökkenti a rezsiköltségeket. A „vakmerő gyávaság” elkerülése persze éppen csak annyi, hogy a kormány jobbat nem találva saját kormányzásában, a tavaszig háborgó választási kampányban bibliaként a hívők kezébe adja a rezsicsökkentés nemzeti hitvallását.

Egyszer majd ezekkel a szavakkal együtt idézzük fel a képet, amint Rogán Antal frakcióvezető a parlamentben összeszorított fogakkal, torokból vágja bele a világba újra meg újra: rezsicsökkentés! Amit kétharmados törvénnyel be kell betonozni az alaptörvénybe, különben a gyurcsányisták, a bajnaisták, a szocialisták, főként pedig megbízóik, a multinacionális szolgáltatók és az Európai Unió az első lehetőséget megragadva visszaemelik majd az árakat.

Kemény lecke a mostani alkotmányozóknak: hogyan lehet alaptörvénybe fogalmazni e piacellenes napi populista (gazdaság)politikát?Úgy, hogy a rezsihálóba belegabalyodott „bukott baloldalt” átugorva Brüsszel szeme se akadjon fenn a hatodik alaptörvény-módosításon, látva, hogy az állami árszabályozás az istennek sem akar kivonulni a piacról.

Töri is a fejét Navracsics Tibor igazságügyi miniszter és államtitkára, Répássy Róbert. Az árakat nem kell rögzíteni kétharmados törvényben – morzsolja az előbbi – ,mert az a mostani kormány kezét is megkötné. Elég, ha az alapelvek bekerülnek a szövegbe. Navracsics ért a joghoz, de közgazdasági hiátusban szenvedhet, amikor nonprofit elven működő közműszolgáltatást szeretne, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne nyereség, csak hát a nyereséget, visszaforgatva a szolgáltatás javítására, bent kellene tartani a rendszerben.

Répássy nem ragad le egy infúzió nélkül életképtelen rendszer éltetésénél, magasba száll, a rezsicsökkentés célját közvetve támogató általános normatív szabályról képzeleg, merthogy az alaptörvényben a nemzeti vagyon egyes elemeinek a védelmére szolgáló szabályok is „egészen az alkotmányig felérnek”. Más ezoterikus kormánypárti ismeretlenek meg „bizonyos képletet” használnának a betonozáshoz, hogy a mostani szintnél ne lehessen magasabb ár semmiféle emeléssel.

Látjuk, még a vak zűrzavarban is elszántak, ha a kormányfő bibliájáról van szó. Megoldják. Meglesz a gránitba vésett alaptörvényük hatodik módosítása is. Szedik, vetik – mementója a Fidesz államalkotó képessége teljes hiányának, az általuk oly fellengzősen emlegetett ezeréves magyar államiság megcsúfolásának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.