Kijárat Európába

A nacionalista rémálmok kora lejárt, ha azt akarod, hogy legyen jövőd: gondolkozz Európában! A nemzetállamok kora véget ért, nemzetállami szinten egyetlen nagy problémát sem lehet megoldani azok közül, melyek a jövődet fenyegetik. Sem a gazdaságiakat, sem a társadalmaikat, sem az ökológiaiakat; sem az adósságcsapdáét, sem a krónikus munkanélküliségét, sem a menekültekét, sem a népek és kultúrák együttéléséét, sem a rasszizmusét, sem az emberi jogok védelmét, sem a természetpusztításét, sem a globális felmelegedését, sem a túlhalászásét, sem... A nemzetállami öncélúság, önzés, önérdekvédelem a legközösebb, legegyénibb és legönösebb érdekeinket fenyegeti, és – tehetetlen lévén a kor nagy kihívásaival szemben – egyre bénultabbá, versenyképtelenebbé, jelentéktelenebbé, szegényebbé teszi Európát. Integráció vagy halál!

Küldd el a fenébe a nemzetállami provincializmusba beleszáradt politikusokat, rúgd félre a rasszista szélsőjobbot, adj valódi hatalmat, erőt, legitimitást az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek, lökd előre Európát a föderáció felé, szervezz nemzetek feletti akciókat, mozgalmakat, közéletet, s amikor az Európai Parlamentbe választasz képviselőt, ne úgy válassz, mintha az állami parlamentedbe választanál, ne francia, német vagy magyar állampolgárként, hanem Európa állampolgáraként viselkedj!

Nagyjából ezzel fordulnak a Europeans Now mozgalom alapítói, Daniel Cohn-Bendit és Felix Marquardt Európa fiataljaihoz. Az egyik alapítót, az örökifjú (maholnap hetvenéves) Cohn-Benditet jól ismerjük. Egykoron antikapitalista, antitotalitárius, antileninista, a mi ’56-unkért lelkesedő, Marxot részben követő, részben bíráló anarchista forradalmár volt; jó ideje pedig a liberális kapitalizmus kereteibe beletörődő, mindenekelőtt szociális, ökológiai és emberjogi szempontokat követő radikális reformer. De mindig is szenvedélyes antinacionalista volt, és a civil politizálás apostola.

Ha rámegyünk a Europeans Now honlapjára, szembetaláljuk magunkat egy koraközépkorú, borostás fickóval, aki rendkívül hatásosan adja elő, mintha spontánul jönne ki természetes élőszóként a szájából, gyakorlatilag szó szerint annak a felhívásnak a paneljeit, mely a napokban jelent meg a világ néhány fontos lapjában, például a miénkben. Ő Marquardt, német apa és Bronxból jött görög anya Párizsban felnőtt gyermeke, aki a Herald Tribune kommunikációs igazgatója volt korábban, most meg igen tekintélyes, politikai vezetőknek, kormányoknak dolgozó kommunikációs céget vezet. Nagyon profi.

Nem kell velük mindenben egyetérteni, de az azért világos, hogy hol a kijárat. Abból a bebüdösödött, kiüresedett, gondolathiányos, sivár, unott és unalmas arcokkal tömött térből, amivé a mi hazánk közélete vált. Amelyből a politikusok, közszereplők új nemzedéke kipusztult, mielőtt belenőtt volna. Százezerszámra lépnek ki vagy készülődnek el fiatalok más vidékre, nem utolsósorban azért, hogy Európában legyenek. Volna itt Európára kereslet. Csak legyen kínálat!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.