Szőcs László: Feketén, fehéren

Napok óta próbálja megemészteni Amerika, hogy felmentettek egy fehérnek számító floridai polgárőrt egy 17 éves fekete fiatalember másfél évvel ezelőtti, mindenki szerint szerencsétlen halálesete ügyében. Nem megy. Egyelőre nem tudják feldolgozni. A felmentést zavargások követték, a hét végére újabb tüntetések sorozatát hirdették meg. 

Kívülállóként is nehéz megérteni, hogyan lehet megúszni egy ilyen ügyet, hacsak nem a jogos önvédelemről szóló törvény alapján, amely a fenyegetettség helyzetében megengedi a brutális (és a jelek szerint akár halálos kimenetelű) fellépést is. Ideje hát újra nekifogni a lőfegyverek visszaszorításának.

Nem lehet ugyanakkor megérteni ezt a tiltakozáshullámot a bőrszín (ahogy Amerikában hívják: a faj) kérdésének félresöprésével. A sajnálatos floridai felállásban a felmentett George Zimmerman a fehér többség, míg az áldozat, Trayvon Martin a fekete kisebbség képviselője. A tengerentúli sajtóban a csalódottságukat kifejező afroamerikaiak, polgárjogi aktivisták arról írnak: igen szomorú, hogy ilyesmi előfordulhat bő emberöltővel a faji egyenlőség kimondása és csaknem öt évvel az ország első fekete bőrű elnökének megválasztása után. Barack Obama maga is azt mondta, ha lenne fia, éppen úgy nézne ki, mint Martin.

Vizsgálják utólag is, munkált-e rasszista előítélet Zimmermanban. Utazott-e korábban a feketékre? Lehet-e ezt utólag a hívásainak visszakeresésével bizonyítani? Nincs az a politikai korrektség, nincs a gyűlölet-bűncselekmények elleni olyan törvény, amely két idegen ember ilyen kritikus találkozásánál feledtethetné a társadalmi többséghez vagy kisebbséghez való tartozás két legnyilvánvalóbb külső attribútumát: a nemet és a bőrszínt. Az etnikai/faji kérdés, mint azt számos példa, így a Rodney King-ügyet követő húsz évvel ezelőtti Los Angeles-i zavargások is megmutatták, láthatóan olyan kényes Amerikában, hogy az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat is megrendítheti. De, sugallja szerkesztőségi cikkében a liberális The Los Angeles Times, ezt a bizalmat csak még mélyebben ásná alá, ha – amint tervezték, és a lehetőséget még nem adták fel – a szövetségi kormány új eljárásban fogná perbe George Zimmermant. Vagyis kétszer vennék elő ugyanazért a feltételezett bűncselekményért? Ha én amerikai polgárőr lennék, ezután csak velem azonos bőrszínűvel szemben intézkednék...

A nem kis részben feketék lakta Marylandben két kisfiunk is olyan sportágba fogott még évekkel ezelőtt, amelyet arrafelé jellemzően bevándorlók vagy feketék űznek. Kungfuztak. Sokszor csak ők voltak fehérek az edzéseken, és alig változott a helyzet a hét végi versenyeken. Mivel igazán bizalmas viszonyba nem kerültünk az oktatóikkal, a versenyen meg a többi szülővel, feltűnő és választékos udvariassággal érintkeztünk velük. Nehogy azt higgyék, hogy...

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.