Felcsútország

Eddig nem feltétlenül gondoltuk azt, hogy a kormány munkáját s a nemzeti együttműködés rendszerét minden mélyanalízisünknél jobban jellemzi egyetlen szám. Szó sincs arról, hogy numerológiai elemzéssel jelentkeznénk, csupán egy adatra szeretnénk felhívni a figyelmet: 1,7 milliárd forint.

Az Index cikke szerint ennyi a felcsúti futballcsapatot működtető társaság nyeresége. Aki látott már Magyarországon működő sportvállalkozást, az tudja: ekkora profit nem létezik. Mármint Orbán-mentes övezetben.

Merthogy a kormányfő alapította akadémia külön ligában játszik: milliárdokból épít stadiont, s – büdzséjéhez képest – gigantikus hasznot hajt. Pénzügyi sikere példa lehet a világ futballja számára: a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United vezetőinek haladéktalanul tanulmányútra kell utazniuk Felcsútra. Merthogy az óriások sem tudnak – arányaiban – hasonló eredményt elérni. Erre magyarázatot adhat, hogy Messinek, Cristiano Ronaldónak vagy Rooney-nak a globális szórakoztatóiparban betöltött szerepe nem konkurálhat a Puskás akadémia legjobbjainak hatásával.

Ha valaki esetleg kételkedne ebben a verzióban, arra jutna: a felcsúti csúcsprodukció nem független a miniszterelnöktől, akinek háza az aréna szomszédságában áll. S ha az intézmény alapítójának személye szerepet játszik a folyamatban, akkor akár maffiajobboldalról is rikoltozhatnánk. Az ugyanis biztos: az akadémiában rejlő marketingpotenciál nem indokolja a topcégek sorának áldozatvállalását. Mi legalábbis nem értesültünk arról, hogy a távol-keleti piacokat felforgatta volna a Puskás belépője, s értesüléseink szerint az ajándéktárgyak iránti olthatatlan igény miatt sem kellett Felcsút-plázát építeni a shop helyett.

Szóba jöhetne még, hogy az intézmény évente négy-hat Xavit termel, s ad el, ám eddig Gyurcsó Ádám a favorit, aki iránt az Újpest érdeklődött. Persze lehetséges, hogy az összes vállalat a társadalmi felelősségvállalásra szánt forintjait utalja át Felcsútra, de csöppet sem tetszik életszerűnek, hogy egyikük sem talált éhező gyereket vagy vergődő színtársulatot, ezért mind inkább a falusi csapatot választotta.

Mindennek nyomán a napnál is világosabb: ami Felcsúton történik, annak nincs köze az üzlethez, a teljesítményhez s a tehetséghez. Mindegy, ki dolgozik többet, ki munkálkodik magasabb színvonalon, ki ad jobb üzleti ajánlatot, mert ha a Fejér megyei klub az ellenfél, nincs esély. Ami azt jelenti: a társaságok magánérdekeiket érvényesíthetik azzal, hogy a kormányfő hobbijára költenek.

Valahogy így néz ki egy komplett ország privatizációja. De ez legalább válasz arra, hogy a magyarok hetven százaléka miért nem kívánja jelenteni, ha korrupcióval találkozik. Mert ebben az országban sokkal kevesebb energiát emészt fel, ha az érintettek azt közlik, amikor éppen nem randevúznak a korrupcióval. Erre ugyanis csak halvány esély mutatkozik. Olyannyira, hogy Orbán Viktor már futballarénának álcázott skanzent épített a jelenségnek, így mindenki megcsodálhatja az emlékművet.

Felcsútországba drága a belépő. Ám akadnak szépen, akiknek megérte jegyet váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.