Magyar sztárparádé

Hujber Ferenc éppenséggel választhatta volna a versmondó fiúk rögös, de becsületes sorsát is. A szakács végzettséget tanúsító szakmunkás-bizonyítvánnyal a zsebében végigjárhatta volna a struktúrán kívüli – akkor még úgy hívtuk: amatőr – társulatokat, felléphetett volna a kültelki művházak kopottas díszletei között, járhatott volna meghallgatásokra, szereplőválogatásokra, tudván tudva, hogy az igazi tehetség végül a kanyargósabb úton is célba ér. Hujber Ferenc ehelyett abszolvált egy – ismerjük el: igazán nehéz – versenyvizsgát, vett egy érettségi bizonyítványt, majd egy szakdolgozatot, és ezzel belépőt váltott az egyenes útra. Diplomás színművész lett, amire a tehetsége talán igen, de a teljesítménye semmiképp sem kvalifikálta volna.

A vitatkozók ilyen esetek kapcsán mindig ugyanazokat a köröket futják. A mérleg egyik serpenyőjébe rendre odakerülnek a nemzet nagy színészei, akik cipőfelsőrész-készítőként, netán négy elemivel játszták mindenkinél jobban Hamletet, a másikba meg az okirat-hamisítás és a plágium, még ha az büntetőjogi szempontból bizonyára elévült is már. A diplomát persze majd elveszik, de a színésznek – aki a jelek szerint PR-ból akár doktorálhatna is – ez nem oszt, nem szoroz.

Ami nem jelenti azt, hogy másoknak sem számít, amit a színész már-már kérkedve előadott. Mert vegyük csak Nagy Ervint, Groó Dianát, Pálfi Györgyöt vagy Török Ferencet, akárcsak Hujber többi egykori évfolyamtársát: ahogy Schmitt Pál doktorija százszám értékelte le a tudományos fokozatokat, most az ő diplomájuknak is stichje lett? Vagy vegyük a kőszínházak állami finanszírozásának mai rendszerét. Ebben – elsősorban a „jobb híján” kényszere miatt – komoly szerepe van annak, milyen végzettséggel bírnak a társulat tagjai. Nem véletlen, hogy a színházak ma is tömegesen iskolázzák be aktív színészeiket, hogy diplomát szerezzenek: az ő papírjuk az egész játszóhelynek fial költségvetési forintokat. Akkor most hogyan tovább? Mindenki vesz egy diplomát, mert hát tényleg csak a tehetség számít? És az állam hogyan osztja majd a pénzt? Miféle érdem szerint?

Vagy vegyük azt, ami a legfontosabb: a felsőoktatásnak a társadalomban elfoglalt helyét. Hujber Ferenc vélhetően – és remélhetőleg – nem tud róla, de ostoba, a megbánás nyomait sem mutató coming outjával több emberhez juttatta el az orbáni oktatásideál leglényegét, mint ahányat három év alatt Hoffmann Rózsa és Klinghammer István együttes erővel meg tudott győzni a kormányfő igazáról. Hogy nem kell mindenkinek tanulni. Hogy a képzetlenül végzett, „becsületes” munka is elég a boldoguláshoz. Hogy az iskola túlmisztifikált, viszont az adófizetők zsebét illetően feleslegesen drága dolog. Hogy van olyan, hogy a társadalom szempontjából hasznos felsőoktatás, és van persze haszontalan is.

Pedig ennek az esetnek csak egy tanulsága van. Hujber Ferenc lopott, csalt, hazudott. Magyarországon ettől persze még lehet sztár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.