Uj Péter: A globálisok meg a magyar korrupció

A magyar válaszadók hetven százaléka nem jelentené, ha korrupciót tapasztalna – ámuldozik/botránkozik/berzenkedik/borzad el/döbben meg a Transparency International nevű, a magyar élet mélységeit és szépségeit a legkevésbé sem érzékelő multinacionalista szervezet. Ez eleve akkora kettős mérce, mint ide Brüsszel, hoppá, mivel a hollandok milyen alapon verik a négereket, de ez most nem ide tartozik, pont azért vesszük ide. És amikor Gyurcsány szemeket lövetett ki, akkor hol voltak ezek a korrupciósok?

A globális korrupciós barométer már a nevében hordozza az ellenszenves külföldiséget. Külföldi külföldiek pénzelik külföldről. Idegen érdekek mentén. És különben is: mi van a libákkal, Bajnaikám?!

Mérnek, méricskélnek ezek itt is, sunyin, kérdezgetnek ezt-azt, érdeklőnek, amíg hagyjuk, mert hát előbb-utóbbb elfogy a türelem. Ne legyenek kétségeink, kiknek állnak érdekükben, és milyen szálakon mozgatják a micsodákat a kicsodák! Tuti, hogy a rezsicsökkentésre fáj a foguk! De azt megvédjük, akár az életünk (inkább: józan eszünk) árán is! Tavaresi, konyec.

Na szóval ezeknek a globálisoknak persze fingjuk sincs a magya remberek magyar életéről, magyar észjárásáról, magyar korrupciópercepciójáról.

Hát persze, hogy nem jelenti a korrupciót a magyar ember hetven százaléka, hát hogy a közgépbe jelentené. Ha minden kis szaros korrupciót jelentgetne, nem maradna ideje másra! Hát mikor maradna ideje például dolgozni, ha neki úton-útfélen korrupciót kéne jelentenie? Egyrészt.

Másrészt viszont van az a pénz, amiért jelentené, nyilván. De hát csak úgy, kenőpénz, baksis, visszacsorgatás meg ilyenek nélkül? Nem hülye az a hetven százalék magyar! Kis pénz – kis korrupcióellenes kiállás, nagy pénz – nagy korrupcióellenes kiállás. Világos beszéd. Nincs ez máshogy Nyugaton sem! Sőt! Tudnánk mesélni.

Arról meg nem esik szó, arról nem cikkezik a média, hogy magyar kormány még soha ennyit nem tett a tiszta, átlátható, mindenki számára megismerhető és hozzáférhető korrupcióért. Jövőre a felcsúti stadionban rendezendő Pride-on biztos lesz már Trafikmutyi-kamion, ott nyomja majd a pumpálós technót a Közgép-kamion mögött, az Államiföldbérlet-kamion előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.