A messzelátó

A jóisten se szálazza szét Orbán Viktor barátai, barátai üzletfelei és a magyar állam üzleteit. De ma már nincs az a szike sem, amely elvághatná ezeket a gordiuszi csomókat. Hogy mikor kit kötnek erősebben, azt csak találgatni lehet. Az állam mintha gúzsban lenne bennük.

Foglyul ejtése független nemzetközi szervezeteknél, így a Transparency Internationalnél már bő egyéves téma Magyarországgal kapcsolatban. Ilyesmivel nem dobálóznak ilyen tekintélyes szervezetek. Konkrét helyzetek elemzése kell ahhoz, hogy egyáltalán felvessék, fennállhat-e ez a helyzet? Idetartozik: szerdán egyik kedvenc focicsapata, a Videoton tulajdonosával, Garancsi Istvánnal írt alá Orbán Viktor megállapodást.

Orbán az állam részéről, Garancsi most mint a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke szerepelt. Ez a tisztség vitathatatlan. Ezzel szemben Felcsúton van néhány ádáz lélek, aki addig nem vesz újságot a kezébe, míg leírva nem látja: a Videoton csak papíron Garancsié. Dobogókőn a miniszterelnök mindenesetre látcsövet ragadott a Báró Eötvös Loránd Menedékháznál, ahol a természetjárás fellendítésére, az elhanyagolt turistaházak birtokba adására és felújítására csapott Garancsi kezébe.

Hogy a miniszterelnök mit kémlelt, nem tudni, lehet, hogy ellenséges erőket keresett Nyugatra. Ami tény: aláírták a megállapodást. A miniszterelnök biztosította az elnököt, hogy ha megnevezi, megtalálja az elhanyagolt állami ingatlanokat, akkor a magyar állam azokat rendelkezésre bocsátja, és állja a felújítás költségeit, amit 2-3milliárdra taksáltak. A felújítást és a karbantartást majd a Magyar Természetjáró Szövetség végeztetheti el.

Garancsi még kerékpározásügyi kormánymegbízott is. Céghálója szinte már fölrajzolhatatlan. Egyébként pedig takarékszövetkezeti kirendeltségvezetői, az OTP értékpapír-főosztályán, a K & H Bank Brókerházában vezető üzletkötőként eltöltött évek után lett a Takarék Bróker Rt. vezérigazgatója. Majd az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezet Igazgatóságának elnöke 2001 májusától.

A diplomatalakásokkal foglalkozó, elhíresült CD Hungarynál is megfordult – az első Orbán-kormány tette azzá, aki lett. Egyszóval ért a turisztikához. Egy éve a földhöz is: az Orbán családdal bizalmas viszonyban lévő Kékessy család Tiszaigari Mezőgazdasági Kft.-jében is otthonos. Mint azt a HVG egy hete megírta, a több mint 2000 hektáron gazdálkodó cégnek tavaly július óta ő a 75 százalékos tulajdonosa.

Érthető hát, hogy emelni kell a magyar természetjárás színvonalát! A kispénzű magyar családok hazai kikapcsolódását segítő természetjáró mozgalomnak ugyanis felújított turistaházakra, korszerű létesítményekre és jelrendszerre van szüksége, hogy a természetjárás ugyanolyan színvonalú lehessen, mint Ausztriában – jelentette ki Orbán Viktor. Hát akkor bizonyára ezt nézte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.