Mi lesz az árvíz után?!

Nagy ugrás: 865-891 – az eddigi és az új vízállásrekord Budapesten! 2006-ban 865 centinél 800 ezer homokzsák kellett, most 2013-ban 9 milliónál is több fogyott. 26 cm víztöbbletnél több mint tízszer annyi homokzsákra, így több mint tízszer annyi homokra, munkaórára stb. volt szükség.

Ha legközelebb fél nappal tovább esik az eső az Alpokban, és ezért még 26 centivel magasabb árhullám jön, akkor 10x10=100-szor több homokzsák, munkaóra, ember stb. kell majd a gátakra? Igen, a költségek exponenciálisan rohannak felfelé! Ha elérjük a budapesti védművek szintjét (930 cm), hogyan védekezünk majd? Mint Orwell Állatfarmjában Bandi (Boxer), az igásló: még keményebben dolgozunk? Még erősítünk, magasítunk a gátakon? Már most is hátulról kell megtámasztani, hogy ne tolja el a helyéről az ár, ne roppantsa össze a víznyomás őket. Folyóinkon 170 éve építjük, erősítjük, magasítjuk a gátakat, már tízszer magasabbak, mint az eredeti tervekben voltak.

Vége, elérkeztünk arra a szintre, amikor gátakkal, heroikus munkával, iszonyú anyagi ráfordítással még éppen meg tudtuk tartani a vizet. A Dunán még csak tározókkal sem lehet bohóckodni. A tetőzéskori vízhozam egy óra alatt töltené fel a teljes Velencei-tavat. Még le sem vonult az árhullám, amikor cikkek, kommentek áradata zúdult ránk, „most jól jött volna Bős–Nagymaros”. Tényleg? Nagymarosnál 751 cm-nél tetőzött a Duna, a vízmérce 0 pontja 99, 43 mBf (méterrel a Balti-tenger szintje felett) van. A tetőzés vízszintje így 106, 94 mBf. Ha megépítették volna a nagymarosi vízlépcsőt, a tervek szerint 107,83 mBf-re duzzasztotta volna fel a Dunát, 89 cm-rel magasabbra, mint a mostani vízállásrekord.

Az áramtermelésnek az a jó, ha minél nagyobb a duzzasztási magasság, mert így több áramot lehet termelni. Ezért normál állapotban a lehető legmagasabbra duzzasztják a folyót (a hajózásnak is ez az érdeke). Erre a vízszintre kapnánk az árvizet. Ez „dilettantizmus”, mondaná erre egy vízügyes. Ha elindul az Alpokból egy árhullám, kinyitjuk az árvízi zsilipeket, tározóteret biztosítunk a víznek. Szép is lenne, de mi történne valójában? Harmincöt vízlépcső van Magyarország felett a Dunán. Ahogy az egységes európai vízjelző rendszerben megjelenik a vészjelzés, a német, az osztrák, a szlovák vízügyesek is nyitnak, elvégre nekik is kell a tározótér.

A legfelső tározó ürülni kezd, viszont minden alatta lévőre az igaz, hogy bár üríti a vizét az alatta lévőbe, de zúdul bele a fölötte lévőből. Emiatt az első vízlépcső alatt sehol nem csökken érdemben a tározótérben lévő víz mennyisége. Ráadásul Nagymarosnál eleve vesztésre állnánk, mi csak annyira ereszthetnénk a vizet, amennyire azt a budapesti védművek elbírják, a szlovákok meg Bősnél Pozsonyt védve, „ami a csövön kifér”, azaz nemhogy növekedne, hanem csökkenne a Nagymaros és Bős közti Duna-szakasz tározókapacitása. Maga a duzzasztás is egy állandósított árvízi helyzet, erre jönne rá ez a többletvíz, aztán a rekordárhullám.

Valami hasonló történt az Elbán is. Az Elba–Moldva (Vltava) vonal gyakorlatilag végig van vízlépcsőzve. Drezdánál az eredményt láthattuk. Mekkora lenne ekkor Budapesten az árvízszint? A mostani árhullám előtt kifejezetten alacsony volt a Duna vízállása. Május 28-án Nagymarosnál 150 cm (elsőfokú készültség 520-nál), Budapesten 277 cm (elsőfokú 620-nál, az alsó rakpart szintje alatt 25 cm-rel.) Ez tetőzött Nagymarosnál 751 cm-en, Budapesten 891 cm-en. A vízszintváltozás Nagymarosnál 6,01 m, Budapesten 6,14 m volt. (Azért magasabb Budapesten, mert a belvárosnál mederszűkület van, itt volt régen a legkönnyebb átkelni, hidat építeni. A Lánchíd sokkal rövidebb, mint a lágymányosi híd.) Budapesten a legnagyobb vízszint 891 cm, a legkisebb 51 cm volt. Átlaguk 471 cm, az elsőfokú készültség alatt másfél méterrel.

Mi van, ha erre jött volna rá ez az árhullám? 10,85 méteren tetőzött volna a Duna, több mint másfél méterrel a védművek szintje felett. Ekkora árvíz 1838-ban volt, amikor a Csepel-szigetnél az összetorlódott jégtáblák, mint egy duzzasztómű, megemelték a vízszintet. A Rókus kórház oldalán ott van az emléktábla, meddig ért a víz. Ha Nagymarosnál a tervezett vízlépcső duzzasztási szintjéről indítjuk a számítást, az Országház előtt 14,8 méteren tetőzött volna a Duna. Ez 5,5 méterrel magasabb, mint amire kiépültek a védművek. Minden szakértő állítja, hogy a klímaváltozás miatt egyre nagyobb árvizek jönnek. Az új kihívásra új választ kell adni! Nem a gátakat kell emelni, hanem a vízszintet csökkenteni.

Erre már az osztrákok is rájöttek, Bécs alatt szélesítenék a Duna árterét, a német zöldek is az Elba ártérének a bővítésében gondolkodnak. Van azonban ennél egy sokkal jobb, több száz évig kipróbált, működő módszer: a fokgazdálkodás. Ha jött az árhullám, a folyót kísérő övzátonyokon vágott nyílásokon, a „fokokon” keresztül, csatornák, patakok, holtágak, halastavak segítségével szétterítették a vizet, ideiglenesen elöntve a mélyebben fekvő réteket, legelőket. Például a Tisza vízszintingadozása 3 méter volt a jelenlegi 13 m helyett. Az árhullám levonultával a vízfelesleg visszatért a folyóba, megemelte annak vízszintjét, biztosítva a hajózáshoz szükséges vízmélységet. A belvíz is ezen a hálózaton keresztül vezetődött el. A víz folyamatosan ki-be mozgott a fokokon, ezért nem alakultak ki pangó vizes, posványos területek.

A halak a gyorsan átmelegedő vizű kiöntésekben ívtak, a magyarországi folyók halbősége legendás volt. Magyarországnak, Szlovákiának, Ausztriának összefogva kellene kialakítani Bécs és a magyar Dunakanyar közt az egységes vízszintcsökkentő fokrendszert, így védve egyszerre Bécset, Pozsonyt és Budapestet. A módszer az Elbán is alkalmazható. A régi módszerrel már nem lehet Drezdát, Magdeburgot megvédeni, hiába ölnének bele eurómilliárdokat, a probléma ugyanúgy visszatérne. A világban az elmúlt tíz évben Európán kívül is gigantikus árvizek pusztítottak. 2011-ben a thaiföldi árvíz, amely eddig a világ negyedik legdrágább természeti katasztrófája volt, megduplázta a merevlemezárakat.

A 2010-es pakisztáni árvíz kárait 43 milliárd dollárra becsülik, és a világ gyapottermelésére volt kihatással. Ausztráliában már évente két-három jelentősebb árvíz van. A 2010–2011-es árvizek az ország GDP-jét 28,7 milliárd dollárral csökkentették. Az USA most kezdi belátni, hogy a Missouri–Mississippi árvizeit nem tudja gátakkal megtartani, pedig vannak olyan szakaszok, ahol a gátak már 15 m (5 emelet) magasak. A fokgazdálkodás nemcsak a Dunán és a Tiszán, hanem a világ számos országában hasznosítható lenne az árvizek, a belvíz, az aszály és a szikesedés kezelésében. Ez lehetne az ország egyik fontos exportcikke. Hogyan tovább?

A szerző kutató biológus

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.