Kis geze

Most, hogy az eddig csak az erősen központosított kazahsztáni, szibériai rekettyésekben őshonos kis geze (Iduna caligata) is beröppent a Hortobágyra, biztosak lehetünk benne: jó úton járunk a mindenható állam kiépítésében. Valami irdatlan készül itt, amiből a gezén kívül az egészségügyi államtitkárság sem akarna kimaradni. Elkészítette hát a nemzeti (mi más?) szűrőprogramot.

A tervek szerint a jövőben meghatározott időnként és korosztályonként vastagbélszűrésre, fogászati ellenőrzésre, általános fizikális és laboratóriumi vizsgálatra vonulna egy emberként a lakosság. A még szótlan újszülöttektől (fizikális, ideggyógyászati, érzékszervi, fejlődés- és tápláltságfelmérés) az egy–hat éveseken át (pszichés, mozgás-, értelmi, szociális és beszédfejlődés, magatartás-problémák) a felnőttekig, nyugdíjasokig (vastagbél). Látjuk is, amint a tágas, szellős kórtermekben, kipihent, gondtalan orvosok, nővérek gyűrűjében a legújabb gyógyszerekkel, műszerekkel felvértezve minden ember mosolyogva tekint a derűs jövőbe.

Addig is az a jó, ami van: el kell foglalni a nép testét (is), mert egészséges néplélek csak államilag elrendelt egészséges néptestben támadhat, az szabad választásból nem akaródzik. Főként nem egy túlzsúfolt rendelőben.

Ám, ha a központi akarat kellően elszánt és céltudatos, úgy csodát hazudhat e sanyarú sorsú, orvos- és nővérhiányban senyvedő ellátórendszer ellenére is, amelyben – hétfőn írtuk meg – a most központi szerepbe szánt háziorvosok tisztázatlan praxisjogai, utánpótláshiánya miatt már az alapellátás is súlyos veszélybe kerülhet.

Ne nyafogjunk! A lényeg mégiscsak az, hogy a kis geze fészket rakott a magyar rekettyésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.