Köszönet

Köszönetet mondott a kormányfő az Alkotmánybíróságnak az alkotmányosság védelmében kifejtett tevékenységéért tegnap. Ez némi elégtétel, hiszen a fideszes házelnök nem túl rég úgy fogalmazott: „Ki is a demokrata? Én, aki szerint a nép szabad döntésén múlik az ország iránya, aztán négy év múlva lehet korrigálni, vagy az, aki a nép iránti bizalmatlanságában egy szűk grémiumtól várja, hogy a csillagok állásából, belekből és madárcsontokból olvassa ki, alkotmányosságisten mit üzen a földi halandóknak?”

Igaz, ezt Kövér László nem az AB-nek, hanem Stumpf Istvánnak üzente, akit 2010-ben a Fidesz jelölt alkotmánybírónak, de akinek a tevékenysége csalódást keltett egykori elvbarátai köré ben, mivel azt vallja, hogy az AB-nek bizonyos esetekben az alkotmányt, illetve annak módosítását is vizsgálnia kellene. Valószínűleg igaza van, mert a törvényhozás olyan szabályokat emelt be az alkotmányba, amelyeket a bírák az új alaptörvény alapján sem tartottak elfogadhatónak. Áprilistól több ilyen, például a hajléktalanok büntethetőségét vagy a választási kampány korlátozását kimondó rendelkezés is hatályba lépett.

Emiatt a normaszöveg feloldhatatlanul ellentmondásossá vált. Orbán nyilatkozata kapcsán ugyanakkor felvetődik: tulajdonképpen mit köszönt meg az alkotmánybíráknak? Csak nem azt, hogy a „pofátlan”végkielégítésekre visszamenőleg kiszabott különadó megsemmisítéséről hozott döntésük után szó nélkül tudomásul vették a hatáskörük megnyirbálását? Vagy azt, hogy az új alaptörvény hatálybalépése előtt hozott határozataik megsemmisítése ellen sem tiltakoztak? De persze azért is köszönetet mondhatott, hogy a bírák többsége szerint nincs azzal semmi baj, ha a kétharmad felülírja az AB határozatait. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.