Tűz!

Rezsicsökkentés tűzön-szennyvízen át! – így pontosíthatjuk a Fidesz jelszavát. Most ugyanis sorra került a kéményseprés és a szennyvízszippantás is.

Nem nagy ügy, az egyikbe csak bele lehet halni, ha rosszul csinálják, a másiknál meg az erdőszélre megy a fekália, ha nem fizetnek az elviteléért eleget. A rezsicsökkentési hevületben már eddig is tapasztalhattuk, hogy a Fidesz először dönt, aztán gondolkodik, de a most újraárazandó területeknél látszik igazán, hogy a rezsi csökkentésén túl lényegében semmi sem számít.

A magyar kémények állapotát ismerve ki lehet jelenteni, hogy a legnagyobb problémát ezeknél ma nem a kéményátvizsgálás ára jelenti. Ezért sem szeretünk sokat fizetni, ha nem muszáj, de itt az árhoz képest messze fontosabb szempontokra kellene koncentrálni. Például az életvédelemre vagy a szakszerűen karbantartott kémények rezsiköltségekre gyakorolt hatására. Utóbbi hatványozottan nagyobb, mint amennyit most megspórol valaki a kéményellenőrzésen.

A szennyvízszippantás is egy olyan szolgáltatás, amelyben az államnak az áron túl nagyon nagy súllyal kell(ene) mérlegelnie a környezetvédelmi szempontokat és hatásokat, de manapság nem várhatjuk senkitől a kormányzatban, hogy ezt firtatva felemeli a hangját. A korszerű, olcsó fűtési rendszerek elterjesztése, a fűtési költségek nem díjcsökkentésen keresztüli csökkentése politikailag ugyanannyira nem számít a kormánynak, mint a környezetvédelem vagy éppen az innováció.

Látványpolitizálásra ezeket nem tartja alkalmasnak a kormány. Nagy kár, mert ezek valóban munkahelyeket hozhatnának, és a rezsit is fenntartható módon, a felhasználás csökkentésével mérsékelnék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.