Ilyen a patt!

Tökéletes a patthelyzet a választások után Bulgáriában. Amikor összeül a hónap végén az új parlament, a bal- és a jobbszárnyon is ugyanannyian ülnek majd.

 A választások első helyezettje és egyben nagy vesztese a középjobb GERB párt. Nincs elég képviselőjük a kormányalakításhoz. A második helyen a szocialisták állnak. Nekik lehetne szövetségesük az etnikai és vallási kisebbségek pártja, a DPSZ. De minimum egy szavazat nekik is hiányzik. Az első helyezett a választási eredmény megsemmisítését követeli. Bizarr javaslat, hiszen eddig úgy látszik, hogy a legtöbb tényleges, vagy feltételezett választási csalást épp ez a párt követte el.

Korai választást tartottak Bulgáriában a GERB kezdeményezésére, mert a szociális elégedetlenség, a tüntetések kezdték felmorzsolni a párt táborát. Ahhoz elég gyorsan léptek, hogy az elégedetlenek ne tudjanak új párttá szerveződni, de ez a gyorsaság nem volt elég ahhoz, hogy megőrizzék, vagy növeljék parlamenti többségüket. A középjobb túl sokat mutyizott, túlságosan antiszociális politikát folytatott ahhoz, hogy komoly fölénnyel nyerjen. De nem is veszített. Bojko Boriszov valódi hatalommániás, aki sokaknak képes eladni a hazugságot, hogy ő az eliten kívüli népfi, akit azért támadnak, mert megvédi az egyszerű embereket az oligarcháktól és szervezett bűnözéstől. Erre nincs bizonyíték, de a miniszterelnök igen jól bánik a nyilvánossággal, és jól használja a szocialisták ellen az antikommunista demagógiát. Miközben ő és politikai barátai is a Bolgár Kommunista Párt egykori tagjai. Kiderült, gátlástalanul bevetettek titkos rendőri eszközöket politikai célokra.

A jobboldal annak ellenére lett első, hogy botrányosan kormányzott, csalt és lejáratta az országot. Mégis rászavaztak. A választók egy része biztonságot remélt a középjobb párttól, mások meggyőződéses jobboldaliként választották. A jobboldali versenytársakat Boriszovék korábban felmorzsolták, beolvasztották. Aki a középjobbra szavazott korábban, most vagy otthon maradt, vagy a szélsőjobboldali nacionalistáknak a Jobbikra hajazó pártjára szavazott. Az ország fő reménye az lehet, hogy a korábban sokat bírált igazságszolgáltatás autonóm módon lép fel, s nem szolgálja ki a GERB-et. Sőt az országnak a GERB által jelölt köztársasági elnöke Roszen Plevneliev is párttatlan politikusként keres megoldásokat.

A bolgár szocialisták sem tudtak nyerni. Régi arcok harcolnak egymással a pártban, egészen régről ismert családnevek idézik a pártállamot. A párt nehezen újul meg, nem szólítja meg a fiatalokat és az urbánus rétegeket. A bolgár szocialisták továbbra is elsősorban a nyugdíjasokra számíthatnak. A baloldal nem tudott épeszű alternatívát összehozni, s nem nyerte meg a kiábrándultakat. A felháborodottak, kiábrándultak nem szerveződtek párttá, csak a törzsszavazók szavaztak. És ez mindig a demagóg jobboldalnak kedvez – látjuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.