Apák és fiúk

Elkeseredett dühvel válaszolt Kövér Lászlónak két apa. Mindkettejük gyereke részt vett a minapi diáktüntetéseken. Az ő fellépésüket magyarázta az Országgyűlés elnöke azzal, hogy szüleik csakis kommunista funkcik lehettek. Ő és politikai elvbarátai épp az ilyenek ellen tüntettek annak idején, értsd a nyolcvanas évek legvégén, tette hozzá.

Az idő megszépít. Az idő megváltoztatja az emlékeket, a családi történeteket is. Az egyik alapos apa például épp arra figyelmeztette Kövért, hogy amennyiben annak idején tüntetett, úgy azt egyfajta szakításként tette a maga családjával vagy épp a saját akkor még közelmúltbeli vállalásaival.

Emlékezhet egyébként Kövér László arra, hogy a „apák és fiúk” motívumát a rendszerváltás hajnalán az MDF vette elő. Csurka István közölte újságjában két választási forduló között a leleplezőnek szánt cikket. A szerző egy jobb sorsra érdemes pszichiáter, addiktológus volt, aki képviselő is lett pártjában.

Egyébként nem is a személy fontos, aki összegereblyézte a vélt vagy akár valós adattörmelékeket Pető, Bauer, Haraszti és mások családjairól. A lényeg akkor is, most is az, hogy mi közük hozzá? A szóban forgó liberális politikusok addigra régen tevőlegesen szakítottak azzal a világgal, amelyben a szüleik hittek, amelynek a tisztviselői voltak. A fiúk más világot akartak, és tettek is ezért, nem csak kibekkelték a történelmet. Az idő változik, s benne mi magunk is, mondja a latin mondás. Kövérék hajdan elítélték az ilyen címkézést. Magukat is védték ezzel, de ennek nincs jelentősége.

Miért áll most elő Kövér László ezzel az üres érvvel? Nem hiszem, hogy a korai feledékenység lenne az oka a házelnöki argumentációnak. Inkább az, hogy a Fidesz szellemileg, politikailag kiürült. Nincs programja, nincs politikai terve, nincs jövőképe. Tevékenységének egyetlen mozgatója maradt, minél tovább megtartani a hatalmat, s addig is gazdagodni.

Amit Kövér gyakorol, az a legprimitívebb antikommunizmus, üres címkézés. Egyfajta politikai rasszizmus. Nem vitatkozik érvekkel, nem érdekli, mit akarnak az ellenfelek. Ha engem nem akarnak, akkor kommunisták, vagy az apjuk volt az. Akkor bevethetők ellenük a kigyúrt futballgengszterek, a gyorsan előrántható álcivilek.

Kövér mélyre süllyedt, s ott van vele pártjának többi, feltehetően frissebb elméjű vezetője. Egyelőre hallgatnak, de hamarosan kénytelenek lesznek ők is ugyanezt szajkózni. A tüntetők Bajnai-gárdisták, a nyugati keresztény pártok pedig a közműcégek nyomására határolódnak el a Fidesztől. A világ konzervatív sajtója és az EU vezetői is nyilvánvalóan kommunisták, vagy az apjuk, esetleg a nagynénjük volt az. Vagy más baj van velük.

Ez a politikai kft. a legkezdetlegesebb módon érvel a maga elhibázott és bűnös politikai döntései mellett. A diákok apja, anyja biztos főkommunista volt – és kijelenti: „Nem nyitok vitát!” Kövér napjaink Virág elvtársa. Ha élne Bacsó, és lenne magyar filmgyártás – már forgatná A tanú folytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.