Marnitz István: Botrány

A rezsicsökkentés jó. A piacgazdaság lényege, hogy a vállalkozások gondolkodás, innováció, hatékonyságjavítás útján igyekeznek minél olcsóbb termékekkel életben maradni, nyereséghez jutni. A közművek a világ számos pontján mérséklik tarifáikat, mert ha nem teszik, szolgáltat helyettük más. Néhány okos polgármester nálunk is csökkenti szervezéssel, szigeteléssel, kiserőművel, megújulókkal, fagyűjtéssel egy-egy település fűtésszámláját – és talán a korrupciónak is ellenáll.

A magyar közműszektor hatékonysága viszont siralmas. Mióta írjuk, hogy a csilivili ketyerék csak áremelést hoznak, a szereplők kockázatvállalás helyett rendre csak panaszkodnak, hogy a díjakat az állami és magáncégek, pártok és ellenőrök sötét mutyijai tolják felfelé, hogy a nemzetközi árak mindig csak nálunk emelkednek, hogy évi százmilliárdok tűnhetnek így el? Senkit nem érdekel.

A Fidesz is árcsökkentést akar, de nem ezen az alapon és nem emiatt. Nem akar gondolkodni, átláthatóvá tenni, a korrupciót feltárni.

Hétfőn napirend előtt a miniszterelnök mutatta be, milyen is az álom alapú rezsicsökkentés. Sok a szegény – mondja, miközben az ő terheiket mérsékelte a legkevésbé. A cél, hogy több pénz maradjon az embereknél – de hol marad a kenyér, a tej, a lakás, az albérlet, a benzin, a jegy és úgy általában minden ár letörése, mondjuk egy mérsékeltebb áfával. Azért csökkent, mert megteheti – kérdés, eddig miért nem, miért pont most. Azért, mert a cégek nyereséget szednek be az emberektől – erre már Lenin is elégedetten csettintene. Mert nálunk a legdrágább az energia – ami nem igaz. Mert az energiacégek bíróságon akarják megakadályozni a rezsicsökkentést – ami szintén nem igaz, mert például a rezsi csökkent. Szerinte ha a magyar bíróság megállapítja, hogy a magyar kormány hatósága megsértette a magyar állam törvényeit, az botrányos, az „maga a botrány”, mert ez nem jön jól a magyar kormánynak a magyargyűlölő energiacégek ellen vívott magyarságvédő szent háborújában. Az senkit nem érdekel, hogy akkor sem kellene emelni a lakossági energiaárat, ha jogerőre emelkedne az ítélet.

A valós ok az, hogy a Fidesz-hátország most akarja rátenni a kezét az energiaszektorra, és a Fidesz ehhez biztosít kísérőtüzet, habverést. A technikát az ellenzéki nyolc év alatt fejlesztették tökélyre. Akkor is rendre a semmi körül csaptak ricsajt, erős sajtótámogatással, lásd például benzinár, Déli áramlat vagy épp Gyurcsány energiaadója. Démonizált ellenség, mérges hívószavak, cirkusz, botrány – Magyarországon ennyi kell a választások megnyeréséhez, az átlagpolgár erre sajnos fogékony, értelmet nem mindig keres, ígéretet számon nem kér. Gyermeklélekkel bámulunk a vurstliban, jöjjön Viktor mágus, Jani és Tóni bohóc, az összes politikai komédiás, elefántember, vasgyúró, csámpás balerina, és hazudjon, Viktor, hazudjon még, hisz az élet így is, úgy is szar, de így legalább könnyebb elviselni. Ez a botrány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.