Félév-értékelő

Bajnai Gordonhoz köthető agresszoroknak tudta be a Fidesz-székház csütörtöki meghackelését a kormánypárt teljes kommunikációs stábja, ami fölöttébb beszédes gesztus: a maguk részéről – jelzik így is – eldöntötték, ki lesz az ellenzék vezére 2014-ben.

A Fidesz már hónapok óta Bajnaira tesz, őt igyekszik tehát a földbe taposni. Ha kell, műcivilek plakátkampányával, vagy ha úgy hozza a sors, hát valami ribillió azonnali rákenése révén. Pedig kitalálhatott volna mást is a tartós keksszel pártimázst építő Selmeczi Gabriella és Kocsis Máté. Mondhatták volna, hogy a szombati évértékelőjének akar ezzel a tiltakozással előhírverést csapni Mesterházy Attila.

Csak hát a szocialisták saját erőből elintézték már ennek az eseménynek a marketingjét, történetesen a kampányfilmjükkel. Bumeráng ritkán suhan végig ilyen sebesen a Kárpát-medence fölött: a mű, amely méltóságteljes lassúsággal ostorozza az Orbán-kormány politikáját és hatalomtechnikai módszereit, előbb a hatalom kegyét lesők részéről váltott ki tiltakozáshullámot, második körben pedig egy kis otthonos liberálisozásra adott alkalmat a kormánypárti sajtóban.

De a lényeg a lényeg, kétségkívül kevesen vannak ma a hazában, akik nem tudják: évet értékelni készül Mesterházy Attila. És talán azok sincsenek sokan, akik nem gondolják úgy, hogy az is elég lenne, ha az MSZP elnöke csak félév-értékelőt tartana. Arról beszélne, ami tavaly október 23., az Együtt 2014 színre lépése óta történt. Más alighanem a híveit és az ellenfeleit sem érdekli most.

Csaknem fél évvel ezelőtt, a Milla tüntetésén sok tízezer ember fogadta lelkesedéssel azt a kezdeményezést, hogy minden demokratikus erő egyesüljön az Orbán-kormány ellen, a rezsimváltás érdekében. Nem kellett ahhoz naivan optimistának lenni, hogy akkor az Erzsébet híd tövében állva azt gondolja az ember: a politikával hivatásszerűen foglalkozók is látják, egyetlen lehetőségük van, azt kell megragadni. Mivel a Fidesz olyan választási rendszert épített ki, amely minden elképzelhető módon akadályozza az ellenzéket a győzelemben, az ő játékszabályai szerint kell megpróbálni megverni: előzetes szövetséget kötve, minden körzetben egyetlen jelöltet állítva, azt, aki helyben a legesélyesebb.

Igazságtalan volna azt állítani, hogy ebben a fél évben nem történt semmi. A mosolydiplomácia működött: sokan biztosítják arról rendszeresen a változást óhajtó állampolgárokat, hogy rettentő elánnal dolgoznak az összefogáson. Aki azonban megpróbál belesni a kulisszák mögé, ott egyelőre csak zavarba ejtő káoszt lát. Még arról sincs megegyezés, miről is kellene tárgyalni – és akkor arról még nem beszéltünk, hogy minden fontosabb szereplő gondosan úgy mozog, nehogy nekiszegezhessék a kérdést, végül is ki mögé kéne fölsorakoznia az összes többinek. Egy dolog biztos: az MSZP és az Együtt 2014 egyértelmű megállapodása nélkül fölösleges is Orbán legyőzéséről ábrándozni. Sok százezer állampolgár tudja ezt ma Magyarországon. És tudják azt is, hogy már peregni kezdett az utolsó év, amikor van még esély tenni valamit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.