A helytelen államtitkár

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár azt mondja, olyan szabályok kidolgozására akarták rábírni, amelyek célja egy bizonyos üzleti kör kiszolgálása volt. Hogy melyiké, azt nem mondja meg. Mindazonáltal három hónapig bírta, utána felállt. Pedig Holoda Attila nem vándormadár. Ez előtt 23 évig a Mol kitermelési ágánál töltött be vezetői posztokat, noha bizonyára ott sem volt mindig egyszerű a helyzet.

Kormánymegbízása arról szólt, hogy csinálja azt, amihez ért. Persze az infrastruktúra-tárca sosem volt vegytisztán szakmai műhely. A tisztségek eleve a becsatornázandó lobbik szerint épülnek fel. Nagyjából mindenkiről borítékolható, mi a véleménye, az többnyire az életrajzából következik. Az államtitkárságot vezető Kovács Pál például szakmai múltja alapján nyíltan az atomerőmű-bővítés kormányon belüli hajtóereje. Kell mellé egy megújulós, egy környezetvédő és mondjuk egy olyan, aki főleg a „hagyományos” energiahordozók, az olaj, a gáz és a szén világában mozog otthonosan.

Arányos a rendszer, csak éppen erősen hiányzik belőle a lakossági lobbista. A Fidesz-kurzus változtatott – de nem ebbe az irányba indult. Továbbra is mindenki intézheti az ügyeit, feltéve, ha azt képes összeegyeztetni a Fidesz gazdasági hátországával azonosított Simicska Lajos és Nyerges Zsolt fémjelezte lobbival.

Hogy mi utal erre a szavaira kínosan ügyelő volt helyettes államtitkár nyilatkozatából? Nem értett egyet az E.ON-gázcégek megvásárlásával, mert ez az adófizetők pénzét viszi, a ráépülő szolgáltatók – például építők, reklámcégek – számára viszont hozza a pénzt. Súlyos közmilliárdok forgathatók így át ismét magán-(párt-)zsebekbe.

Holoda Attila finoman zavarosnak ítél egyes előterjesztéseket, és noha ismét nem mond neveket, az energiaszakmában leginkább Lázár János, Rogán Antal és néhány más kormánypárti képviselő említése vágja ki a biztosítékot. Indítványaik körülbelül annyiban merültek ki, hogy legyen olcsóbb a gáz, a nem fizetőket ne lehessen kikapcsolni, és minden legyen állami, de ingyen, most.

Nem holmi vulgárleninista, hanem keresztény-konzervatív alapon. És mert észnél vannak. Valójában el akarják lehetetleníteni az energiaszektor azon részét, amely még nem tartozik gazdasági fennhatóságuk alá, hogy aztán a menekülő tulajdonosoktól mindezt államosítva ott is megjelenjenek a baráti szolgáltatók. Ennek része a rezsicsökkentés, ami a lakosságnak látszólag jó, az alsó határt pedig bizonyára akkor érjük majd el, amikor a rendszereket kegyesen átveszi az állam.

Ha pedig ezt az új rendet egy helyettes államtitkár nem képes átérezni, netán aggódik a berendezések állagáért, sőt inkább csak a szegények díjait csökkentené – tényleg jobb, ha megy. A szaktárca időközben tiltakozott, mondván, egyáltalán nem bizonyos körök, csakis az emberek érdekében fáradoznak. Talán épp az MFB-ből érkező miniszter, Németh Lászlóné tanácsadója, a korábban állatorvosként praktizáló Nyerges Attila (Nyerges Zsolt testvére) javaslatára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.