Tus

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete úgy döntött: azt javasolja, hogy a birkózást száműzzék a 2020-as ötkarikás játékok programjából. E határozat szépen illeszkedik a szervezet politikájához: a NOB úgy viselkedik, mintha profitorientált cég lenne, amelynek legfőbb feladata a haszon maximalizálása. Így a nézettségi adatok, a szponzorok és a lobbisták alkotta Bermuda-háromszögben barangol. Apró szépséghiba, hogy az arisztokratikus, korrupciós ügyekkel terhelt társulat tagjai nem felelnek határozataikért senkinek, de sokat tesznek azért, hogy a testkultúra ünnepe vásári mulatsággá váljon, amelyen a hotdog-zabálás is helyet kaphat a műsorban, ha több nézőt ígér, mint például az öttusa.

A központban már a pénz áll: a bizottság bevételeinek több mint fele a közvetítési jogok értékesítéséből származik, további 34 százaléka különféle szponzorációs programokból. És a birkózás ellen lehet érveket sorolni: a lista a szabályváltozásoktól a csekély médiaérzékenységig tart. Ám az olimpiai eszmét nem dollárjelekkel írták: a sportág az újkori olimpiák állandó szereplője, hogy az antik tradíciókat már ne is citáljuk.

Úgy tetszik, mindez kevéssé érdekli a NOB döntéshozóit. Ezen már meglepődni sincs ok azok után, hogy a szervezet elöljárói –a rigorózus szabályok miatt – visszautasították azt az ötletet: Hirosima és Nagaszaki közösen pályázzon az atombomba-támadás hetvenötödik évfordulóján esedékes 2020-as játékokra. A két város kandidatúrájának üzenete a béke lett volna.

Már több mint három éve, hogy az olimpiai mozgalom munkásságáról írt terjedelmes cikkünket azzal fejeztük be: béke az eszme poraira. Akkor még azt hittük, legalább békében nyugodhat.

Tévedtünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.