Miklós Gábor: Vörös vonal?

A szerda hajnali szíriai bombázással Izrael átlépte a „vörös vonalat”, figyelmeztetett egy iráni politikus. Sejtette, hogy emiatt súlyos problémák elé néz Tel-Aviv városa. A szíriaiak is megtorlással fenyegettek, az Arab Liga pedig elítélte a „nyers agressziót”, és kárpótlásra szólította fel Izraelt. Szó se róla: Izrael feltehetőleg megsértette Szíria szuverenitását. Ez a szuverenitás egyébként romokban van, ahogy az állam is.

Az izraeli légitámadás – amennyiben valóban egy szír területen lévő haditechnikai bázist ért – új elemet hozott a polgárháborúba. A kiszivárogtatások szerint Izrael egyrészt egy katonai konvojt támadott meg, amely korszerű orosz légvédelmi rakétákat vitt Libanonba az ottani Hezbollah nevű politikai-katonai-terror konglomerátumnak. A légvédelmi rakéták komoly zavart okozhattak volna az izraeli légierőnek.

Más feltételezések szerint az Aszad-rendszer vegyi fegyvereket szállított szövetségesének. Ezek tömegpusztító, nemzetközi konvenciók által tiltott fegyverek. Egy terrorakciókat indító szervezet kezében kiszámíthatatlan a hatásuk. A Hezbollah egyébként Irán levantei kinyújtott karja, amely alvállalkozásban hajt végre terrorakciókat, ahogy a bulgáriai Burgaszban is tették izraeli turisták ellen. A vörös vonalat tehát többször is átlépték.

A szír katonai vezetés nem taglalta, hogy a konvojon túl még miféle katonai bázist lőttek szét Damaszkusz körzetében az izraeliek. Sokan feltételezik, hogy vegyifegyver-telep lehetett. A világ már hosszabb ideje aggódik amiatt, hogy az Aszad-kormány, ahogy veszít erejéből, ahogy szorul ki a nagyvárosokból, úgy hajlamos lesz a rejtett fegyvertartalékokhoz nyúlni. A vegyi fegyverek nem túl bonyolultan legyárthatók, a technológia könnyen hozzáférhető.

Öt éve Aszad még atombombát barkácsoltatott volna magának – feltehetőleg észak-koreaiakkal –, de ezt a tervet egy másik izraeli bombázás meghiúsította. Az amerikai illetékesek nyilvánosan intették Aszadot, ne mozgassa vegyi fegyvereit!

Irán feltehetőleg nagy zavarban van. A legtitkosabb dúsító üzemében valószínűleg súlyos szabotázs történt. Gazdasági ereje a szankciók miatt kifulladóban. A rendszer belülről is nehéz helyzetbe került a tudósítások szerint. Ebben a szituációban nehéz kezelni szövetségese összeomlását. Ezt jelzi a magas szintű fenyegetőzés.

Nem tudni, hogy Izrael politikai vezetői miért döntöttek úgy, hogy most, a kormányalakítási tárgyalások megkezdése előtt kell lépniük. Azt is hihetnénk, hogy Benjamin Netanjahu főpróbát akart bemutatni arról, mire képesek katonái, ha pl. Irán lépné át a „vörös vonalat”, azaz közelítene vészesen az atomfegyver birtoklásához. Eközben Szíriában harmadik évébe lépett a polgárháború. Hatvanezer halottja van, százezrek menekültek, a fél ország romokban. A „vörös vonalat” ott már rég átlépték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.