A Napba öltözött Debrecen

A tavalyi esztendőt értékelő beszédében Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a minap hazai közönség előtt szó szerint azt találta mondani, hogy „felsorolni is nehéz, hogy mi mindent értünk el együtt”. Ám olyannyira nehéz lehetett neki az elért eredmények fölsorolása, hogy igazából neki sem fogott. 

Igaz, megemlített néhány valóban szép és említésre méltó eseményt – így Risztov Éva aranyérmét, a bajnok focicsapat múlt évi játékát, az úszó-Eb megrendezését, valamint azt is, hogy debreceni légi járatokat indított a Wizz Air –, de aligha hinném, hogy a helyi polgár efféle sikerekben mérné városa és saját élete eredményességét.

Nem szeretném alábecsülni Risztov Éva olimpiai szereplését, de az ő érme aligha boldogítja azokat az embereket, akik Kósa Lajostól és baráti körétől egészen más jellegű változásokat vártak, röviden: a sorsuk jobbra fordulását. Nem, nem, polgármester úr, nem lett könnyebb a „Napba öltözött” városban élők élete, bármilyen szómágiával igyekszik is meggyőzni minket az ellenkezőjéről.

A Központi Statisztikai Hivatal a megyei jogú városok közt 2010-ben Debrecenben mérte a legtöbb álláskeresőt, pontosan 12 900 főt, s ez a szám az elmúlt három évben lényegesen nem változott. A munkanélküliség csökkentésében nem értek el említésre méltó eredményeket sem országos, sem helyi szinten, ebben az ügyben tavaly érdemleges esemény nem történt, hacsak az nem, hogy Debrecen egyéni parlamenti képviselőjéről, Pósán Lászlóról egy sajtótájékoztatón kiderült: fogalma sincsen arról, hogy a saját városában hány ember tengődik munka nélkül, sőt az erre vonatkozó adatokat még megbecsülni sem tudja.

Hiába mondta Kósa Lajos évértékelő beszédében, hogy az iparűzési adó tekintetében Debrecené tavaly a harmadik legjobban fejlődő gazdaság volt a magyar városok mezőnyében. Összefüggéseiből kiragadva ez a mondat nagyon jól hangzik a lelkesedésre egyre kevésbé hajlamos híveknek, ám mindössze annyit jelent, hogy a Debrecenben működő vállalkozások tavaly is fizettek iparűzési adót. Ennyit jelent, nem többet.

Az már nem hangzott el, hogy az ipari termelés viszont csökkent: 2012 végén 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez ugyan országos KSH-adat, de Debrecenre is igaz, hogy az építőipar stagnál, a beruházási kedv nem akar megjönni, a vállalkozások nem teremtenek ezerszámra munkahelyeket. Viszont a cívisvárosban január elsejétől 17 százalékkal (!) nőtt a lakossági szemétszállítás díja, s most már 400 forint egyetlen vonaljegy buszra, trolira, villamosra – erről beszélgetnek az emberek, nem az úszó-Eb-ről.

Apropó, villamos. Az új 2-es villamos építése körüli, az egész várost fölháborító botrány részletes taglalása természetesen kimaradt a polgármester évértékelőjéből – biztosan felsorolni is nehéz lett volna, hogy a kínos eseménysorozat mennyi kellemetlenséggel járt. De sebaj, 2014-re várhatóan minden rendbe jön, és a villamosberuházás is megvalósul: azaz választási kampánykellék lesz belőle. Kósa Lajos ott integet majd az új villamoson, s kapacitál, hogy látogassunk el a csodálatos módon éppen a választás évére fölépülő új stadionba is. Azt nem fogja nagyon hangsúlyozni, hogy az előbbi kampánykelléket a kormány által gyalázott Európai Unió fizette, az utóbbit meg minden magyar adófizető. Minek is. Debrecen egyszer Napba öltözött, és azóta elvakítja a fény.

Kósa Lajos
Kósa Lajos: Felsorolni is nehéz...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.