A legrosszabb ítélet

A vádlottak szemszögéből nézve csaknem a legrosszabb történt a Dávid Ibolya volt MDF-elnök és Szilvásy György korábbi titokminiszter elleni perben: a bíróság a személyes adattal visszaélés, illetve kényszerítés miatt folyó eljárás megismétlését rendelte el. A demokrata fórum már belerokkant az ügybe, és tönkrement egykori vezetője, Dávid Ibolya politikai karrierje is. A történet az MSZP-nek is árt, Szilvásy személyében a párthoz is köthető személy ülhet még évekig a vádlottak padján.

Ennél talán az is jobb lett volna, ha enyhén elmarasztalják őket, hiszen akkor jön a harmadfok, és az ítélőtáblán viszonylag gyorsan megszülethetik a jogerős verdikt. Legalább vége a kegyetlen bizonytalanságnak. Ehelyett a teljes bizonyítást – nem kis részben eljárási hibák miatt – újból le kell folytatni. Szilvásy esetében ugyanis a bíróság felvetette, hogy az UD-ügy kapcsán keletkezett titkos hangfelvételek nyilvánosságra hozatala mellett – vagy inkább helyett – ellene azért kellett volna vádat emelni, mert hivatalos személyként rágalmazásnak is minősíthető nyilatkozatokat tett egy cég, illetve a társasággal kapcsolatba hozható személyek tevékenységével kapcsolatban. Ez esetben pedig – miután politikus hivatali visszaéléséről, tehát kiemelt ügyről van szó – csak megyei szinten járhatnak el. S ha a Fővárosi Törvényszék kezdeményezi, hogy az eljárást utalják más bíróság hatáskörébe – a politikailag kényes perekben, kapacitáshiányra hivatkozva, rendre ezt teszi –, Handó Tündén a sor, hogy eldöntse, hova kerül a per.

Szilvásy még a mostaninál is nehezebb helyzetbe kerülhet, mert a személyes adattal visszaélés egy hivatali bűncselekményhez képest, amivé átminősíthetik az esetet, bagatell. Akkor is, ha miniszterként csak annyit mondott, hogy a Fidesz prominensei kapcsolatban állnak egy árnyék-titkosszolgálattal.

De Dávid Ibolya sem nagyon jöhet ki jól a dologból, mert a vád az ő esetében is egy súlyosabb következményekkel fenyegető cselekmény irányába mozdulhat el. Az valószínűleg kevés lenne az elítéléséhez, hogy a személye elleni lejárató akciót bizonyító hangfelvételek leiratát nevek nélkül közzétette. Ennél erősebb vádpont lehet, hogy megfenyegette egykori párt- és vetélytársát: ha nem lép vissza vele szemben az elnökjelöltségtől, közzéteszi, hogy miféle összeesküvést szőttek a lejáratására. Ha egyáltalán megfenyegette. A bíróság ezt tárgyaltatná újra.

Az eljárás, bár kiemelt ügyekben három hónapon belül ki kell tűzni az első tárgyalási napot, még jó ideig nem zárul le. A vádemeléstől az elsőfokú, most hatályon kívül helyezett verdikt megszületéséig több mint két esztendő telt el, így Dávid Ibolya és Szilvásy György – igaz, ő kémkedés miatt amúgy is eljárás alatt áll – még évekig ülhet a vádlottak padján. A kabátlopási ügyet addig le nem veszik magukról. A Fidesznek ez is jól jöhet még a 2014-es kampányban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.