…Azért a hó az úr

Soron kívüli vizsgálatot indított az ombudsman a múlt hétfői rendkívüli budapesti hóhelyzet és az emiatt kialakult közlekedési káosz miatt. Okkal, joggal tette. Mert az mégiscsak nonszensz, hogy 5-10 centiméternyi hó – ennyiért Zalában még csak szánkót sem ragadnak a gyerekek – totálisan megbénítson egy kétmilliós várost. Abszurd, hogy a közútkezelő a meteorológusok pontatlan előrejelzésével magyarázza, miért csak gépeik egy részét küldték ki az utakra, miközben elég lett volna kinézni az ablakon. Felháborító, hogy a tömegközlekedés fővezére vis maior helyzetet emlegetett a télen beköszöntő téli időjárás miatt. 

Az olvadás mindent megold
Az olvadás mindent megold

És nem kevésbé vérlázító, hogy az Indexnek nyilatkozó főpolgármester most már – ha gúnyosan is – a „Jóistent” hozza fel felelősként a káoszért, ahelyett hogy szétcsapna a hókotrókat a havazásban is garázsban tartó cégnél, és a BKV-buszok téli gumijára valóért verné a kormányfő asztalát.

Hanem azért a meglepő magyarázatok, nyilatkozatok sorából nem lógnak ki az ombudsman szavai sem. Szabó Máté ugyanis azzal indokolta a vizsgálatot, hogy sérülhetett a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához, valamint a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog. Ezek a „vádak” pedig még a dilettáns közútkezelő és a lelakott járműveket üzemeltető BKV esetében is túlzónak tűnnek.

Mert afelől ne legyen kétségünk: ha a közútkezelő rendben teszi a dolgát, a BKV-buszok pedig a legkorszerűbb téli abroncsokon gördülnek, akkor sem maradt volna el a káosz. Legfeljebb kisebb lett volna. Ráadásul az ombudsman határozott hóügyi színre lépése felveti a kérdést: ha az egy-két órán át dugóban veszteglő autósok, elakadt buszokon rekedt utasok kapcsán ilyen súlyos aggályai vannak, miként vélekedne egy fél napra lezárt település ügyében?

Az sem mellékes, hogy az ombudsman – miközben a balesetveszélyre hivatkozva okkal firtatja a BKV téligumi-ellátottságát, joggal veti fel a közútkezelő felelősségét – arról elfeledkezik: a „szabad mozgáshoz való jog” megsértéséhez nem csak az elakadó buszok, a hiányzó hókotrók vezettek. Hanem például azok az autó- és teherautó-sofőrök is, akik felelőtlenül téli abroncs nélküli járművel keltek útra. Hogy aztán elakadva, balesetet szenvedve maguk is akadállyá váljanak, talán épp egy BKV-busz vagy hókotró előtt. És tehették ezt büntetlenül: érthetetlen módon ma is csak ajánlott, nem kötelező a téli gumi.

Bár minden télen akad egy-egy nagyobb, közlekedési káoszt, majd nagy vitát szító havazás Budapesten, ebben a városban semmi nem változik. A hóhoz való viszonyunk sem. Előbb alá-, aztán túlbecsüljük. Végül pedig úgyis mindig az olvadás oldja meg a helyzetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.