Túloldalt

A kompromisszumot arról lehet megismerni, hogy egyik felet sem teszi boldoggá. A sikerhez azonban az is elég, ha a kívülállók bólintanak elismerően, márpedig az amerikai szenátus szilveszteri teljesítménye láttán – bár az ottani sajtó nem is kicsit fanyalog –nyugodtan megemelhetjük a kalapunkat: 89:8 arányban, kétpárti összefogással elfogadták az újabb gazdasági válságot megelőző egyezményt, s az alsóház se tehet nagyon mást, mint hogy megszavazza a megállapodást. Ez jó hír az amerikai gazdaságnak és ezzel persze az egész világnak, nekünk, magyaroknak is.

Pedig a republikánusok még két hete is bőszen fogadkoztak, hogy ők soha, de soha nem fognak megszavazni adóemelést, miközben demokrata párti kollégáik elkeseredetten ragaszkodtak a kiadási oldalon lévő kedvenc tételeikhez. Barack Obama is kénytelen volt búcsút inteni néhány „kőbe vésett” ígéretének, nem tudta elérni, hogy az évi 250 ezer dollár fölötti jövedelmek adója megemelkedjen, ez csupán a 450 ezer dollár fölöttiekre lesz igaz. Az államapparátus felkészült a legrosszabbra, a Pentagon például 800 ezer polgári alkalmazottjának fogalmazott már szerdára levelet, amelyben figyelmeztette volna őket a fizetés nélküli szabadságolás lehetőségére, az adóhivatal pedig az alacsony vagy átlagos keresetűektől készült azonnal levonni az emelkedő jövedelemadó havi előlegét. A megállapodás nélkül alighanem recesszióba fordult volna Amerika, ami károsan hatna Európa kilátásaira is.

A politikából kiábrándultaknak itt egy figyelemre méltó jelenség: a „nagykutyák”, a szolgálatot a családi ünnep elé helyező politikusok decemberben végig dolgoztak, sőt szilveszter éjszakáján szavaztak. Csak az a fránya óceán, az ne választana el minket Amerikától...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.