Se rom, se kocsma

TGM tegnap a Hvg.hu-n azon kesergett, a sajtón milyen könnyedén ment át, hogy Orbán Viktor egy belvárosi romkocsmában találkozott a kiszemelt fidelitasos fiatalokkal, holott az Ötkert tudvalevően nagyon is exkluzív lipótvárosi találkahely.

A cikk szerint egyedül lapunk próbált később javítani az MTI hírén, kissé eufemisztikusan belvárosi szórakozóhelynek minősítve az Ötkertet. TGM kérdése: a szinte teljes egészében Pesten készülő magyarországi sajtónak van-e bármi néven nevezendő valóságismerete? Járkálnak-e, bóklásznak-e, ténferegnek-e még újságírók a nagyvárosi utcán? Szerintem van is meg nincs is.

A sorozatos leépítések és az internet olyan gyárakká változtatták a hírkészítést, amely (tisztelet a kivételnek) szalagszerűen, mechanikusan termeli az információkat, az MTI kormányt szolgáló mechanizmusa pedig automatikusan vesz át ilyen és ehhez hasonló PR-csúsztatásokat, hagy ki híreiből mellékesnek látszó, de az ügy szempontjából mégis fontos elemeket.

Érdemes azonban távolabbról elindulni. A korábban imponálónak tűnő, már-már ajnározott fideszes kommunikációs stratégia a sikerek hullámain elért a partra, ahol se víz, se hullám – a kommunikáció hullámlovasai viszont úgy tesznek, mintha továbbra is „a vízen járnának”. Kitalálják, „megfilmesítik” a sztorit, amelynek minden apró részlete manipulálni akar, nincs egy finom szerkezet, amely a realitásokkal keverve adagolná a beállított elemeket, megnehezítve a lényeg kiszálazását – nem, a tálalt esemény, különösen konfliktusos szituációban, már semmi mást nem szolgál, mint a puszta befolyásolást, amely így erőltetetté, leleplezhetővé válik.

Legfeljebb annak megtévesztő, aki ujjongva várja, hogy megtévesszék. Persze nyilván benne van ebben az, hogy az agytröszt bátran torzít, mert úgy véli, megy ez, mint a karikacsapás, s lanyhul a kontroll, elmúlik a veszélyérzet. Különben miért is minősítenének át romkocsmává egy ismert szórakozóhelyet csupán azért, mert a főnök, lám, elmegy oda, ahol az értelmiségiek a semmibe meredve isznak? Hiszen nincs szükség oknyomozásra, hogy kiderüljön: szó sincs romkocsmáról. Miért akarják az eseményt egy ismeretlen fiatalokkal való spontán találkozónak eladni, amikor a második ütemben el kell mondaniuk, hogy a Fidelitas megszeppent tagjai „merengtek” az ásványvizes palackok mellett?

Ők győzték meg pillanatok alatt a kormányfőt arról, hogy kifelé menet elhangozzék: „Keretszámok? Azok nincsenek...” Észre kéne venni, hogy ezek a díszletek már akkor is foszladoznak, ha a média nem bóklászik eleget az utcán, és ideig-óráig be lehet csapni. Már csak azért is, mert TGM jegyzete mellett máris ott a másik hír: ezentúl éjfél után be kell zárni Budapest egyik legismertebb romkocsmáját, a Szimpla Kertet, illetve érkezik a másik hír, mégsem, mert fellebbeznek. Ahogy a kommunikációs blöffök, úgy ez a történet sem első a sorban. Mintha öregedne a kurzus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.