Szakadék

Miután Matolcsy György neve felmerült Simor András utódjelöltjeként az MNB élén, a legfrissebb GDP-adat ismeretében kérjük a miniszter azonnali távozását követelőket: határozzák meg a távozás pontos irányát is!

A gazdaság teljesítménye siralmas, immár a harmadik negyedévben romlik, az elemzői várakozásokat is alulmúlva, biztossá téve, hogy immár nem csak technikai recesszióról van szó. Rogán frakcióvezető tegnap egy majd ezerfős informatikai konferen cián maga is jellemezte a Matolcsy-féle dübörgést. – Évek óta a GDP visszaesésével vagy a stagnálásával kell szembenéznünk – mondta.

Megszorítások nincsenek, az „akciótervek” szépséghibája viszont, hogy nem árulkodnak a kimunkált elemzőmunkáról, melyet jobb körökben gazdaságpolitikaként szoktak emlegetni. A beruházások, a hitelpiac és az ipari termelés kilátásai is sötétek, nem utalnak rövid távú trendfordulóra.

Ráadásul mintha nem kalkuláltak volna a világgazdasági kockázatokkal!

Amerikában bő egy éve, a meddővé vált költségvetési vita közepette törvényt alkottak: ha nincs politikai egyezség a kiadáscsökkentésről, a fiscal cliff, egy előre lefektetett csomag automatikusan életbe lép január elsején. Ez negatív hatással lesz az európai gazdaságra, bár ma még nem tudni, milyennel. De újabb „akciótervekre” lesz szükség, mert a „szent” három százalék alatti hiánycél nem tartható minduntalan romló GDP-adatok mellett. Felelős politikusok erre készülnek. Ám mintha a fiscal cliff kifejezésben a szakadék szó nem az USA költségvetésére utalna, hanem a magyar és az ottani politikusok felelősségérzete között tátongó űrre. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.