Fel, Bajnaira!

Nincs igaza Bajnai Gordonnak, amikor a Fidesz által „mesterfokra fejlesztett” karaktergyilkosság felélesztéséről beszél. Mert, ahogyan a kormányzó párt eddig az Együtt 2014 megalapítására reagált, az inkább a karaktergyilkosság karikatúrája. Mintha már rutinból akarnának megsemmisítő erővel fellépni.

De az úgy nem megy. Rogán Antal frakcióvezető a héten kétszer is korongpamacsot ragadott, hogy az ördögét a falra fesse: „újjáalakult a Gyurcsány–Bajnai-szövetség, s feltűnt Kuncze Gábor is, ezzel azok akarnak visszatérni a hatalomba, akik egyszer már tönkretették az országot”. Így festett…

Nem vártunk eleganciát a frakcióvezetőtől, de az azért mégis a „haza, haladás, szolidaritás, Európa” közös nevezőjének súlyos lebutítása, hogy kormányváltás esetén „a bankok pénzt kapnának, a legalacsonyabb keresetűek bérét pedig csökkentenék”. És szó sincs persze semmiféle Gyurcsány–Bajnai–Kuncze-szövetségről, még kevésbé konkrétumokról vagy a 2002–2010 közötti alternatíva visszatéréséről. Hiszen az Együtt mozgalom még csak leendő közös programról, a kormány- és rezsimváltás utáni új politikai korszak szükségességéről beszél. A IV. Köztársaságról.

A Fidesz aggodalmának sem ez az oka, hanem a terv, mely szerint e célért az Együtt a balszárnytól a konzervatív oldalig azt a csalódott politikai közepet szándékozik mozgósítani, amely nélkül normális esetben nem lehet választásokat nyerni, s amelyről a Fidesz a Jobbik szavazóinak elcsábítása kedvéért lemondott. Rogán mázolása nem teljesen ártalmatlan. Azt is mondja: „ha a szövetségben megjelenik az MSZP, akkor ismét láthatjuk majd Szekeres Imrét, Kiss Pétert, Baja Ferencet, Veres Jánost (…) komolyan azt gondolják, hogy velük lehet majd más a politika?”

A kérdés látszólag az LMP-nek szól, ám ez a párt itt mellékszereplő. Mert ha társul a többiekkel, úgy etikai normáinak feladásának vádjával lehet lejáratni, ha távol marad, 2014-es felmorzsolódása szinte biztos. Ami fontosabb a Fidesz számára, az az, hogy a fenti kérdéssel fel lehet-e tüzelni a régi szocialista káderek hiúságát, s el lehet érni, hogy az MSZP – netán elkábulva a közvélemény-kutatások adataitól – önmagát tekintse a demokratikus ellenzék politikai ernyőjének. Így több szerveződést távol tartana a lehetséges szövetségtől, ám növekvő erejét nem tudná teljes mértékben érvényesíteni a Fidesz választási feltételei között.

Igazi zavart a Fideszben az MSZP szívós erősödése és Bajnai ezzel egyidejű, hirtelen sikere kelthet. Ami nem kormányzása megszépítő messzeségének, még csak nem is a demokrata Messiás feltűnésének szól. Hanem az európai parlamentarizmus melletti elkötelezettségnek, amit az ország polgárainak jelentős része próbál alternatívaként megfogalmazni. Szemben a kormány harctéri ámokfutásával, amit 2014 után bármi áron folytatni akar. Ám ha erősödik a józan ész elégedetlensége, a Fidesznek kevés lesz a karaktergyilkosság karikatúrája, de még a szabad parlamenti választások mind nyíltabb megcsúfolása is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.