Forráskód

Érdemes lenne megnézni, hogy a közelgő ünnep kapcsán hány uniós társfinanszírozásban elkészült intézményt avatnak az országban, miközben a kormány védelmére újabb békemenet szerveződik, hogy megvédje a regnáló politikai elitet a „baloldali érzelmű” Európai Bizottság folyamatos, aljas eszközök alkalmazásától sem visszariadó zsarolásától. Aminek ugye egy lenne a célja: elmozdítani Orbánt Matolcsystul, és lakájkormányt ültetni a helyére.

Az uniótól semmi más nem kell, csak a pénz, a pénz és harmadszor is a pénz. Meg a szabad munkavállalás és az útlevél nélküli határtalan utazások lehetősége. Minden más a belügyeinkbe való durva beavatkozásként értékelendő. Így az is, hogy nem hisznek Matolcsy Györgynek és a mögötte álló agytrösztnek, képtelenségnek tartják, hogy a 400 milliárd forintot ripsz-ropsz be lehet söpörni az első, ezúttal ortodox egyenlegjavító programból.

Állítólag kötetnyi háttérszámítás és hatástanulmány birtokában Matolcsyék kiérlelt döntéseket hoztak, de az ezekben foglaltakat feledték megosztani a kételyeket megfogalmazó uniós szakértőkkel. Nem értették például, hogyan folyik be éppen 95 milliárd abból, hogy bepoloskázzák a pénztárgépeket. S mivel nem hittek Matolcsynak, szerdán egy újabb 367 milliárdos csomagot kellett a nyakunkba varrni. A kormány büszke, hogy példás gyorsasággal varázsolt elő a cilinderből egy hétpontos cetlit, amelynek megalapozottságát azonban ezúttal sem tudta alátámasztani.

Kísérletet sem tett rá, csak azt üzente, hogy köszönjük meg Brüsszelnek. Az októberi cech így már 764 milliárd forint, és ha a fele bejön, már a nevezetes három százalék alá lehet szorítani a költségvetési hiányt. Fals a felvetés, hogy vajon arányban áll-e a 764 milliárd azzal a 150 milliárddal, amit e megszorítások hiányában jövőre elveszíthetünk, mert nem kecmergünk ki a túlzottdeficit-eljárásból. Ugyanis sokkal nagyobb a tét. Egyrészt az uniós szabályozás nem korlátozza a támogatások megvonását, azaz akár ezermilliárdot is befagyaszthat Brüsszel, ha nem tartjuk magunkat az önként vállalt fiskális szigorhoz.

A folyó költségvetési ciklusban eddig 36 százalékos a lehívási arányunk, és már most azért kell lobbizni, hogy a megmaradt, szerződéssel még le nem kötött rengeteg milliárdot ne vegye el Brüsszel. Ahhoz is erős szövetségeseket kell magunk mellé állítanunk, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban „a nagyok” ne csökkentsék a nekünk (illetve a kicsiknek) adható pénzt 20-30 százalékkal. Aki viszont a szégyenpadról kurjongat be, mint mi, azt nem veszik komolyan. Ezen valóban sürgősen változtatni kell, kerül, amibe kerül.

De szerencsénk van. A békemenet már készülődik, hogy az uniós pénzből felújítandó Széll Kálmán tér mellől indulva, az uniós pénzből felújított Margit hídon méltóságteljesen átvonulva, a Kossuth térre érve ismét hitet és erőt öntsön a miniszterelnökbe. Mert nem engedünk a zsarolásnak. De várjuk a pénzt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.