Matalin Dóra: A többség

Nem fog a kormánypártok legkedvesebb olvasmányai közé tartozni a Központi Statisztikai Hivatal napokban megjelent összefoglalója a tavalyi népszámlálás előzetes adatairól. Nem mintha hatalmas meglepetések derülnének ki a szövegből. Pusztán arról van szó, hogy a kép, ami kirajzolódik a magyar társadalomról, mégis fényévekre van attól, amit a parlamentben kormánypárti oldalon festenek róla.

Itt van mindjárt a konzervatív oldal számára az egyik legalapvetőbb kérdés, a családoké. Az irántuk való elkötelezettség jegyében a kormány Magyarországon soha nem látott mértékben támogatja a három vagy több gyereket nevelő, jól kereső szülőket, miközben azok, akik „csak” egy gyereket nevelnek, szinte alig kapnak segítséget. Folyamatosan lebegtetik a gyerekszám beszámítását a nyugdíjba, mondván, hogy aki gyermektelen vagy majdnem az (csak egy gyereke van), az nem érdemel oly mértékű ellátást időskorára, mint aki több gyereket nevelt fel, kiváltképpen, ha még diplomát is adott a kezükbe.

Csakhogy a KSH adatai szerint ma a leggyakoribb családtípus az egygyermekes, közel egymillió ilyen van. A második legnagyobb csoport pedig a gyerek nélküli családoké, ahol házaspárok vagy élettársak élnek együtt, egyelőre vagy végleg magukban, s belőlük is van 950 ezer. (Természetesen idetartoznak azok a párok is, akik már felnevelték a gyerekeiket.)

Kétgyerekes családból jóval kevesebb, már csak 600 ezer van, három vagy annál több gyereket pedig kétszázezer családban nevelnek. A többség tehát – nyilván különböző okokból, de – kis családban él. Legalábbis annál kisebben, amit a kormány kívánatosnak tart.

Ugyanez a helyzet a párkapcsolatokkal is. A KDNP felvetésére azon megy a vita az Országházban, hogy az élettársak családot alkotnak-e, vagy csak úgy, felelőtlenül összeállt emberekről van szó, akiknek kapcsolatát ezért ne is az új polgári törvénykönyv családjogi részében szabályozzák. Eközben a KSH azt írja, hogy egyre és egyre többen élnek élettársi kapcsolatban. Olyannyira, hogy a tavaly született gyerekek negyven százalékának nem házasodtak össze a szülei.

De itt egy a kormány szempontjából még rémesebb adat: már kétszázezerrel több nőnek van diplomája Magyarországon, mint ahány férfinak. Fájdalmas lehet ezt olvasni azoknak a képviselőknek, akik szerint a nők szüljenek négy-öt gyereket, aztán emancipálódjanak, vagy mutassanak példát „normális családból”, aztán lehet érvényesülniük.

De ha kibosszankodták magukat a képtelen adatokon, talán kicsit el is gondolkoznak. Hogy meddig szép és kívánatos támogatni a nagycsaládokat, a házasság kötelékét, a tradicionális családmodellt, és mikortól kezdődik a bosszantó beleszólás mások magánügyeibe. Hogy hány ember életvitelét, döntéseit, értékrendjét minősítették, gúnyolták, kritizálták az elmúlt években.

Hogy lassan ideje lenne békén hagyni őket, ha másért nem, akkor azért, mert – egyelőre legalábbis – ők vannak (egyre) többen.

Swiss model Julia Saner eats breakfast in her kitchen at the start of her day of fashion shows during the Haute Couture fashion week in Paris January 26, 2011. Saner, an 18-year-old top model, was in Paris during the Haute Couture Spring-Summer 2011 fashion collections. Picture taken January 26, 2011 REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: FASHION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.