A Nemzeti Ellenállás kormánya

Skizofrén helyzetben érezheti magát a honvédelmi tárca. Ismeretlenek megrongálták a tulajdonában álló hortobágyi páncélosemlékművet, amely a fasizmus felett aratott győzelem előtt tiszteleg 1978 óta, kicserélték az eredeti feliratot, hogy a „Nemzeti Ellenállás” nevében a magyar királyi honvédség, a Wehrmacht, valamint a Waffen SS hős katonáinak állítsanak emléket, „akik életüket áldozták a vörös hódítók elleni küzdelemben”. A sorokat elítélte Hortobágy független polgármestere, a rendőrség pedig eltávolította a táblát, és rongálás miatt nyomozást indított.

Mindkét tény zavarba ejtő lehet a kormánynak, hiszen az illegálisan kirakott tábla lényegében ugyanazt hirdeti, amit a hét éve Kerekiben, a somogyi falu által létrehozott kegyeleti park és Pászthy István repülőhadnagy emlékműve. Ezt tavaly a honvédelmi tárca képviselője is megkoszorúzta. A HM honlapja emlékeztetett, hogy Pászthy a Puma repülőszázadban szolgálva halt hősi halált, felvéve a harcot a túlerőben lévő „amerikai terrorbombázókkal”.

Akkori érdeklődésünkre a HM közölte: „az a hadműveleti területen végrehajtott... katonai teljesítmény, amelynek mozgatórugója az egyéni hősiesség... politikai rezsimtől függetlenül elismerésre méltó”. A tárca szerint „a hadba vonult százezrektől csak a nekik adott parancs maradéktalan végrehajtását lehet számonkérni”. E szerint tehát nem lehet hős, aki például szabotázzsal igyekezett embernek maradni az embertelenségben. A „Nemzeti Ellenállás” táblája is ezt a szellemet tükrözi, csak azt nem tudni, minek is állnak ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.