Muníció

Zsákbamacskát éppenséggel nem árult Belénessy Csaba, aki rögvest azután, hogy kinevezték a Magyar Távirati Iroda élére, így fogalmazott: „Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz”. Aki rendszeresen olvassa az MTI ingyenesen hozzáférhető hírfolyamát, tudja, hogy ezt a vállalását maradéktalanul teljesíti is. Az adóból fenntartott hírszolgáltató hajnaltól éjszakáig ontja a jó híreket: közleményeiben lankadatlan a jókedv, jut figyelem minden ígéretre, délibábos jóslatra, sikert prognosztizáló kormánypárti megszólalásra. Dőlnek emellett a civil szervezetek érdektelen közleményei, akárcsak az úgynevezett színesek is, igazolásául annak, hogy egy olyan boldog országban, mint a miénk, adóból fizetett flekkek sokaságán érdemes mézkirálynő-választásról vagy táncoló vegetáriánusokról hírt adni.

Negyven fölött az ember erre persze csak vállat von. Látott már ilyet, a pártállami sajtóvezérek is azt hitték, hogy ha döglesztően unalmas félinformációkkal tömik a nép fejét, azzal elveszik a kedvét a politizálástól. Hogy tévedtek, azt az életünk tanúsítja. De azon mégiscsak meglepődünk, amikor azt látjuk, hogy a közszolgálati hírgyár a legpörgősebb bulvárral kel versenyre. Mégis, miféle hír az, hogy „Lottómilliomost gázoltak a 8-as főútvonalon”? Mi köze a szegény áldozat lottónégyesének a tragikus végű balesethez? Mi oka lehet az adókból közszolgálati hírgyártásért fizetett szervezetnek, hogy az üzleti média kattintóversenyéhez szolgáltasson – szégyenkezve jegyezzük meg – páratlan muníciót?

Ha könyvelik az MTI-ben, hányan olvassák a híreiket, akkor most elégedettek lehetnek. Ilyen az internet, ilyen az ország. De ettől még mindnyájan tudjuk, hogy a legkevésbé sem ez lenne a dolguk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.