Bojkott!

Orbán Viktor, az egykori demokrata, szemünk előtt bontja le a demokráciánkat, ezt mi lelkes vitákkal figyeljük. Itt van ez az előzetes regisztráció példaként. Minden valamirevaló elemző, politikus, politológus, szakértő, újságíró, de még a portás bácsi is elmondta már véleményét a tárgyban. Történt valami? Semmi. De ha feltételezzük is a valószínűtlent, hogy Orbán Viktor, megrettenve Ceglédi Zoltántól vagy Bolgár Györgytől, visszavonja a tervet, akkor már jó is lesz minden?

A választási rendszer átalakítását figyelve – akár az előzetes regisztráció nélkül is – egy demokratának sajnos nem marad más lehetősége, mint a 2014-es választások bojkottja. Nem is elsősorban nekünk, választópolgároknak kell bojkottálnunk, (bár én már meghoztam a döntésemet: én biztosan nem fogom magam regisztrálni sehova!) hanem a választásokon indulásukat tervező demokratikus pártoknak, szervezeteknek.

A kérdés röviden az: egy velejéig antidemokratikus rendszert legitimál hatnak-e részvételükkel demokraták?

Nem az előzetes regisztrációval van itt probléma, illetve nem csak azzal van probléma. Minden változtatás, amit végrehajtottak, kivétel nélkül azt szolgálta, hogy minél torzabb, minél manipulatívabb, minél igazságtalanabb legyen a rendszer, minél kevésbé mutassa ki a választók akaratát, minél inkább a bukástól rettegő Fideszt segítse.

Már a kiindulópont árulkodó: egy demokrata sosem nyúlna hozzá egyoldalúan és egyedül egy választási rendszerhez.

Az előzetes regisztráció csak egy csepp, egy teljesen átlagos csepp az egyébként régen megtelt pohárban. Ha nem lenne regisztráció, akkor az érvényességi küszöb eltörlése jó lenne? A választási körzetek átrajzolása igazságos lenne? A szükséges kopogtatócédulák számának drasztikus emelése igazságos lenne? Tovább is van, mondjam még?

A következő választásokat bojkottálni kell, mégpedig azzal a feltétellel, hogy vagy a régi, 2010-es szabályokhoz térünk vissza, vagy olyan választási rendszert hozunk létre, amit a parlament 100%-a (jó, elég a 95% is!) támogat.

Ellenkező esetben Orbánék azzal fognak érvelni nemzetközi fórumokon, hogy demokratikus a mi választási rendszerünk, hiszen a demokratikus ellenzék is részt vett rajta...

Azt már meg sem említem, hogy sok fideszes íróasztalfiók rejteget még szép számban izgalmas választási ötleteket...

Moldova egy régi írásában egy távoli kis diktatúra kis diktátora kitalálja, hogy a választásokat maratoni futás keretében rendezi meg. Készül mindenki lelkiismeretesen, de a rajt előtt fél órával (biztosra akar menni ugyanis) azt az apró változást eszeli ki, hogy az ő emberei az aszfaltozott úttesten futhatnak, a többieknek az útmenti mocsárban kell teljesíteniük a távot úgy, hogy egy diót kell maguk előtt görgetniük az orrukkal.

Itt tartunk most: állunk a mocsárban és arról vitatkozunk: melyik a leghatásosabb technikája az orral diót görgetésnek. Ideje lenne kimásznunk, és lemosni magunkról a mocskot.

Ráczkevy Miklós Etyek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.