Piacképtelen igazság

Kezdő újságíróként azt hittem, a demokrácia hiánya miatt nem lehet leírni bizonyos igaz, ám kényes dolgokat. De ha egyszer többpártrendszer és szabadság lesz, gondoltam, akkor Szegeden újra három-négy versengő napilap jelenik meg, amennyit Móra Ferenc idejében még eltartott egy magyar nagyváros. Kiderült azonban, hogy az igazság nem versenyképes. A megyei napilapok monopolhelyzete megmaradt, noha azóta egyértelművé vált: nem az a legfőbb céljuk, hogy sokoldalúan informálják olvasóikat, hanem hogy minél nagyobb profitot szerezzenek az őket működtető médiabirodalmaknak. Ami szórakoztató, többnyire nem esik egybe azzal, ami fontos. A bulvár viszont nyereséges. Ami nem a bulváré és a profitérdeké – az a politikáé. Ami a politikáé, az valamelyik politikai oldalé – az igazságnak csak az egyik része fér ott el.

Az online újság olcsóbb, mint a nyomtatott – nem kell hozzá nyomda, papír és terjesztés – ám az igazság fogyaszthatóvá tételét még e csökkentett költség sem képes kitermelni. Amint a Borsod megyei Eszakhirnok.hu történetéből kiderül, egy különben pártsemleges hírportált azért kell „nem mindig kifinomult stílusban” szerkeszteni, mert „kifinomult stílusban” kevesebben olvasnák, ezért kevesebbet is hirdetnének benne. E portálnak az a szlogenje, hogy „Hír az, amit eltitkolnak, a többi hirdetés”, a kommentek pedig azzal a felszólítással kezdődnek, hogy hozzászólni regisztráció nélkül is lehet. Talán az is igazi hír lenne, amit az Eszakhirnok.hu hirdetői titkolnak. A regisztrációnélküliség pedig felhívás arra, hogy komment címén bármit tegyenek föl a honlapra, mert minél vadabbak a hozzászólások, annál több látogatót vonzanak.

A névtelenség homályában éppen úgy lehet nem könnyen bizonyítható igazságokat leírni, mint a legaljasabb rágalmakat. A szabályozás nem egyértelmű. Ki lehet deríteni, ki ír törvénybe ütköző dolgokat –de csak akkor, ha nagyon keresi valaki, és az illetőnek elég hatalma van ahhoz, hogy nyomozásra bírja az illetékes hatóságot. A jogi útnál egyszerűbb a nyers erőé. Az ellen is bevethető, ami nem sért törvényt, de valakinek nem tetszik. Az Eszakhirnok.hu korábban is bulváros volt –de a tárhelyszolgáltatót ez eddig nem érdekelte. Most viszont egyszerűen lekapcsolta. Letörölte a föld színéről. A Népszabadság azt szerette volna megtudni, miért. A felmondás rendőrségi megkeresésre hivatkozik. Ilyen azonban nem volt. Balogh Patrik vezérigazgató nem írt igazat a felmondó levelében. Valószínűleg azért, amiért vérlázítóan tahó választ adott kolléganőnk kérdéseire is; mert úgy érzi, hogy alpári módon gúnyolódhat azokon, akik azt tekintik hivatásuknak, hogy megpróbálják kideríteni és felmutatni az igazságot. Akik a gyorsan gazdagodó, a pénzüktől elszállt vállalkozókkal ellentétben még mindig hisznek abban, hogy az igazságot el kell választani a hazugságtól, és az igazság nemcsak érdekes, hanem piacképes is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.