A Gellért-hegy a toronyból

Két vesszőparipám van. Egyik a Gellért-hegy Ferihegyhez viszonyított magassága, melyről időnként leírják, hogy azonos, a másik a folyóinkon lefolyó víz mennyisége.

Az elsőhöz: a Gellért-hegy tengerszint felettimagassága 235méter, Ferihegy vonatkozási pontja 134. (Miután potom fél évszázadot húztam le Ferihegyen, sokat láttam onnan a Gellérthegyet a toronyból, kétségtelenül elmondható az, amit a közismert viccben János bácsi mond, amikor benéz az ablakán: „innen tényleg úgy néz ki”.)

Róna Péter közgazdász nemrég az ATV-ben azt mondta, hogy hazánkból évente három balatonnyi víz folyik ki. Rögtön rohantam a fürdőszobába a csap alá tartani a fejem, mert felforrt az agyam. A Duna átlagos vízhozama 2300 köbméter másodpercenként. A Balatonban 1800 millió köbméter víz van. Kilenc nap alatt folyik le ennyi víz a Dunában.

Róna szerint kitörési pont a lakások hőszigetelése és nyílászárócseréje, mellyel az energiaköltségek 60 százaléka megtakarítható. Itt saját adatbázisomhoz fordultam. Két év alatt 363 ezer forintot fizettem ki gázra. A múlt hónapban (nem éves átalányt fizetek) 3900 forintot alapdíjra, meleg vízre és főzésre. Tehát évi 134 ezer forint a fűtésem. Ha ennek 60 százalékát meg lehet takarítani (amit erősen kétlek), ez évi nyolcvanezer forint. Így pár év alatt behozható lenne a hőszigetelés ára? No comment.

Umann Tamás Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.