Ötödik hasáb: A válasz

Az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja a közelmúltban levélben kérte Orbán Viktort, hogy lépjen fel a gyűlöletkeltés minden formájával – különösen a Jobbik antiszemita, rasszista és homofób megnyilvánulásaival – szemben. Orbán most válaszolt. A magyar miniszterelnök mindenekelőtt ismét példát mutat szerénységből, ezért csak vázlatosan utal rá, hogy az általa vezetett politikai közösség milyen eredményeket ért el abban a harcban, amelyet szabadságunk visszaszerzése óta szüntelen folytat az emberi méltóságért. (A sikerekről a washingtoni nagykövetség szívesen szolgál részletekkel.) Aztán visszadobja a labdát. Ezt írja:

„Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének.” Orbán elvárja a kongresszus tagjaitól, hassanak oda, hogy „megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk”.

Idézet vége, levegővétel...

Orbán kérése, hogy az Egyesült Államok tegye lehetetlenné a szóban forgó hírportál működését – jogos. Ellenben olyan látszatot kelteni, hogy az itteni antiszemiták voltaképpen Amerikának köszönhetik a létüket – hazugság. Azt állítani, hogy az „antiszemitizmus erőinek jelentős meggyengítéséhez” elég egyetlen honlapot kiiktatni – szánalmas.

A szokásos vircsaft: eltolni a felelősséget jó messzire, a tengeren is túlra.

Ahhoz, hogy tényleg sikeresen fellépjen a szélsőjobbal szemben, Orbán Viktornak először is a Fidesz–KDNP háza táján kellene rendet tennie. Még előtte pedig – a saját fejében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.