Az Állam Gyülekezete

A vallásszabadság feltétele a vallástalanság szabadsága. A lelkiismereti és világnézeti szabadság, mely kizárólag világi államban lehetséges, ahol nem különböztetnek meg első és másodrendű, állami és nem állami világnézetet a hozzájuk tartozó polgárokkal együtt.

Világi állam világi közoktatást biztosít a polgárainak és szabadságot, hogy iskolát alapítsanak, ha világnézeti vagy egyéb okokból másmilyet szeretnének, mint amilyen az állami. Az az állam, mely szervezetten kitereli tanköteles polgárait az állami és betereli a felekezeti iskolába, nem világi és nem szabad állam többé.

Magyarországon a központi állam a helyi állam, az önkormányzatok iskoláinak működését anyagilag ellehetetleníti, majd irányításukat központosítja. Az államtól független magán- és alapítványi iskolákat az állam által jogaitól megfosztott, pária létre ítélt felekezetek iskoláival együtt ellehetetleníti. A privilegizált egyházak iskoláit viszont közpénzekből a saját iskoláinál sokkal nagyobb mértékben támogatja.

Az állam önkormányzatok tömegét kényszeríti rá, hogy az anyagi csőd és az önkormányzatoktól távoli központi irányítás elől az egyházakhoz menekítsék az iskoláikat. Ezek kvázi állami iskolák lesznek. Az egyházakkal szembeni függetlenségét feladó állam és az állammal szembeni függetlenségüket feladó egyházak közös intézményei, ahonnan könynyebb lesz kirúgni a kvázi állami világnézetnek meg nem felelő tanárokat, s ahol a szabad, világi állam megvetésére nevelik majd a jövő Magyarországának polgárait.

Könnyű volt eddig ezt a folyamatot kormánypártiként helyeselni és ellenzékiként ellenezni. Csakhogy most fölfordult a világ. Ajkán és Hajdúsámsonban nem kormánypárti (MSZP-s, illetve független) polgármesterek hiába rohangáltak a nagy egyházakhoz, ők már azokon a vidékeken túl vannak hizlalva, több nem fér beléjük. Ott volt viszont a Hit Gyülekezete, mely egykoron éppoly harcos híve volt az állam és az egyház következetes szétválasztásának, mint a Fidesz, csak azzal ellentétben nem teljes, csupán fél fordulatot tett meg.

Nem díszeleg Orbán Viktor Hazafias Népfrontjában, még az őt megkímélő egyházpusztító törvény ellen is föl-fölszólalt, de elfogadja a lehetőséget, hogy részese és haszonélvezője legyen a fent jelzett folyamatnak.

Felekezeti iskolát csinálni ott, ahol ez nem egy hívő közösség igényéből, kezdeményezéséből ered, hanem a hittől teljesen független önkormányzati érdekekből, akkor is abszurd és álságos, ha az adott helyen domináns vagy erős felekezetről van szó. De sokkal inkább az, ha az érintett polgárok túlnyomó többségének semmi köze az iskolájukat átvevő felekezethez.

Ugyanahhoz a táborhoz tartoznak azok, akik komcsi és hitgyülis ármánynak bélyegezték sok helyen a világi közoktatás biztosítására vonatkozó követeléseket, és azok, akik ugyanezzel lépnek fel most Ajkán és Hajdúsámsonban.

Hozzátéve – fakultatíve – az antiszemitizmus „vajszínű árnyalatát”. „Az ajkai és Ajka környéki szülők, a fiatalok semleges oktatásáért aggódó pedagógusok... nem azért utasítják el a Hit Gyülekezetét, mert az nyilvánvalóan izraeli befolyás alatt áll, hanem azért, mert a továbbiakban is párt- és egyházpolitikailag semleges oktatást szeretnének” – olvassuk Ferenczi Gábor jobbikos képviselő szavait a Szentkorona Rádió (!) honlapján.

A szabad, világi köztársaság híveit ez a neonáci aggodalom keserű kacajra késztetheti, de a tiltakozástól nem tántoríthatja el.

Ajkán az iskoláért tüntetnek – nem csak a Hit Gyülekezete ellen
Ajkán az iskoláért tüntetnek – nem csak a Hit Gyülekezete ellen FOTÓ: MTI NAGY LAJOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.