Vallás, megvallás

„A köznevelési törvény alapján nem teljesen világos, a gyakorlatban hogyan szeretnék megvalósítani a kötelező hit-, illetve erkölcstanoktatást” –idézi Czene Gábor (március 2., 2. oldal) a katolikus püspöki kar titkárát.

Nem az itt a baj, hogy nem világos a megvalósítás módja. A baj az, hogy 63 év után ismét visszakerül az iskolai tantervbe a hittan, ha alternatívával is. A baj az, hogy kicsi gyerekek és majdnem felnőtt diákok nyíltan meg kell vallják osztálytársaik és tanáraik előtt, hogy melyikük vallásos, melyikük ateista, illetve a még kisebbek esetében, hogy melyikük szülei vallásosak, melyiküké ateisták. A vallásosak még azt is, hogy melyik vallás hívei. A baj az, hogy 64 év után ismét az iskolai bizonyítványban, tehát közokiratban rögzítik a diákok vallási hovatartozását.

Nagyon remélem, hogy ennek a drasztikus alkotmánysértésnek az ügyében az állampolgári jogok biztosa és az Adatvédelmi Hivatal vezetője együttesen fordul az Alkotmánybírósághoz, mert ez egyszerre sérti az alapvető emberi jogok közé tartozó lelkiismereti és vallásszabadságot és az érzékeny személyes adatokhoz való kizárólagos jogot.

Válas György Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.