A BKV arca

A Népszabadság a téma súlyának megfelelő figyelmet szentel a BKV működőképességének és mindazoknak az intézkedéseknek, amelyek a közlekedési cég anyagi gondjait enyhíteni hivatottak. Ezek sorában a kedvezmények megszüntetésének is. Szalai Anna írásaiból értesülhetett az olvasóközönség, hogy a BKV visszavonta saját dolgozói családtagjainak ingyenjegyét, s arról is, hogy a nyugdíjasok bizonyos csoportjai, például a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult emberek kénytelenek lesznek mélyebben a zsebükbe nyúlni ezentúl. (Meg ki tudja, megmarad-e a 65 év felettiek ingyenes utazása, esetleg nem lesz-e a nap folyamán időben korlátozva.)

Azt azonban egyetlen lapban sem lehetett olvasni, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött, de még 65 év alattiak hogyan jártak, s hogy velük mi módon bánik el a BKV (vagy annak tulajdonosa). Kezdő „korbetöltött” nyugdíjasként (63. évemet taposom) életemben először akartam nyugdíjasbérletet váltani a BKV békásmegyeri pénztáránál. Már az előttem állóval is türelmetlenül beszélt a pénztáros. Nem gondoltam volna, hogy én is az értetlenek, jogalap nélkül követelődzők közé fogok tartozni egy percen belül. Pedig így lett! A pénztárosnő, ismét meghallva a nyugdíjas szót, ragaszkodott hozzá, hogy mielőtt előadnám kérésemet, ő beszéljen. Tájékoztatott, hogy a fülkéjében kiakasztott (a vásárlók által el nem olvasható) vezetői utasítás szerint nyugdíjasbérletet csak az válthat, aki felmutatja a 2013. március 31-ig érvényes utazási utalványát. Hiába mondtam, hogy én nem a jövő évre, hanem 2012. március 9. napjától szeretnék 100 napos bérletet váltani, meg azt is hiába mondtam, hogy a kért papír vasúti és helyközi autóbusz-kedvezményre jogosít, a BKV-t meg sem említi, ettől „a BKV arca” meg se rezdült.

A továbbiakban fél órát várakoztam még, hogy lássam, hány nyugdíjas próbálkozik utánam. Tucatszám jöttek, és meglepetésük az enyémhez hasonló volt. Tegnap, bérletem utolsó napját kihasználva a nyugdíjfolyósító igazgatóság Váci úti székházába siettem, kiderítendő, mire számítsak mától. Itt világossá vált, hogy 2013. március 31-ig szóló utalványokat a Nyufig senkinek nem postázott, ilyet ne is kérjünk, „mert nincs meg a jogszabály”, ezért ismeretlen ideig ilyeneket postázni nem is fognak.

Az történik hát, hogy a BKV olyan igazolást kér a 62–65 év közötti nyugdíjasoktól, amilyennel ők nem rendelkezhetnek. Azt nem mondják ki, hogy megszüntetik a nyugdíjasbérletet, csak lehetetlen feltételhez kötik. A szóban forgó korosztály tagjai pedig csak jönnek, jönnek, kérdezik, nem értik, téblábolnak egy kicsit (ki-ki vérmérséklete szerint), aztán eloldalognak a Nyufig információs pultjától, megértvén, hol a helyük és kivel állnak szemben.

Dr. Marosi Lajos Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.