Ötkarikatúra

Csampa képviselő szerint nincs Kulcsár-ügy, s e közlés prímán illusztrálja, mi az elsődleges eredménye annak, hogy a kétharmados törvényhozási többség megint rendszert váltott.

A fideszes képviselők radikálisan átalakították már a médiát, az igazságszolgáltatást, a választási szisztémát, ezúttal a sportstruktúra volt terítéken. A képviselők kevéssé összetett koncepciót dolgoztak ki. Lényege, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság, a MOB mindenható. A magyar testkultúra összes klubja, forintja, szövetsége, szervezete és labdája fölött rendelkezik. Az ötkarikás szervezet természetesen nem tiltakozott az eljárás ellen, s vasárnapi közgyűlésén elfogadta új alapszabályát, amely szentesítette a sporttörvény által előirányzott változtatásokat.

A tisztújítás is napirenden volt az eseményen, de az már korábban kiderült, hogy Kulcsár Győző, a négyszeres olimpiai bajnok vívó nem lesz az elnökség tagja. Oka, hogy a sportági szervezet nem jelölte, így meg sem mérethette magát a voksoláson. Nagy Tímea, a kétszeres ötkarikás aranyérmes megpróbált interveniálni: visszalépett a korábbi extraklasszis javára. A gesztus után kezdett akcióba Csampa képviselő – akiről a nagyközönség alighanem ekkor tudta meg, hogy a vívószövetség alelnöke –, s közölte, ha Nagy nem vállalja, akkor inkább csak négyen képviselik a vívókat, de Kulcsárról szó sem lehet. Üdítő e határozottság. Csampa készülhetett is a feladatra szépen, nyilván azért nem aktivizálta magát munkahelyén, az Országgyűlésben december eleje óta: akkor a költségvetést akarta módosítani.

Egyébként a fideszes képviselő egészen visszafogott volt az ügy kezelésekor, mivel nem jelöltette magát MOB-elöljárónak. Persze ez azért annyira nem meglepő, mivel pártja olyan nagyvaddal is képviseltette magát az eseményen, mint Deutsch Tamás EP-képviselő. A korábbi szakminiszter alelnök lett, s a fogyatékosok sportjáért felel. Érdekesség, hogy tárcavezetőként még az infrastruktúra-fejlesztés állt érdeklődése középpontjában, legalábbis erre utal, hogy 2000-ben 5,2 milliárd forintos beruházás keretében vásárolt beléptetőrendszereket, amelyek aztán évekig rohadtak egy rákospalotai raktárban.

Mindenesetre a két illetékes munkássága is bizonyítja: a magyar sport eminens érdeke, hogy megfáradt politikusokat ültessen sportvezetői posztokra (Borkai Zsolt MOB-elnök mind sportolói múltja, mind eddigi sportvezetői tevékenysége miatt a kivételek táborát erősíti). Már csak azért is, mert példák sora igazolja, hogy a politikai elit beavatkozása sikert hoz: növeli az átláthatóságot, eltünteti az urambátyámrendszert, a teljesítményelvet helyezi a fókuszba, miközben a személyes érdekeket kizárja a döntéshozatali folyamatokból.

Csak az, aki ezt elhiszi, ne csodálkozzon rajta, ha egy napon Csampa képviselő lesz a vívóválogatott szövetségi kapitánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.