Érték-rend

Azt tervezi a kormánypárt, hogy ünnepet ad a Szent Koronának. Wittner Mária ötlete lenne ez. Elhiszem, némi gyanakvással. És persze tudom, a képviselőnő személye egyfajta garancia rá, hogy a javaslat keresztülmegy a parlamenten. 

Ő ugyanis maga is jelkép. A Fidesz pedig hisz a szimbólumok erejében. És miért ne hinne Wittner képviselőnőnek, aki elmésen azzal indokolja, miért épp január 9-ét kell nemzeti ünneppé tenni, hogy „ezen a napon ünnepeljük a Szent Korona ünnepét”. Szóval: csak. Az Élet és Irodalom legutóbbi számában Hamvay Péter írt alapos cikket a Fidesz–KDNP új kitüntetési tervezetéről. Szól a hazai gyökerek nélküli új ordó, az (eredeti helyesírással) Becsület Rend tervezett megalapításáról is.

A szerző megkérdezte az előterjesztő Rubovszky György képviselőt, miért volt szükség e kitüntetésre? A KDNP képviselője azt ismételgette: „Így határoztunk.” Hamvay a továbbiakban egy névtelenül nyilatkozó fideszest is citál, aki szerint a fenét határoztak, „a miniszterelnök ötlete volt”. Hamvay körüljárja, milyen történelmi háttere van azoknak az új kitüntetéseknek, amelyeket a regnáló kormány bevezet hamarosan, és feszegeti, melyeket és miért akar háttérbe szorítani és megszüntetni.

A kitüntetések sugallják az értékrendet. Orbánék, ahogy az ország nevéből elvették a „köztársaságot”, úgy akarják eljelentékteleníteni, kitörölni az emlékezetből a köztársasági eszmét is, lefokozni a Magyar Köztársasági Érdemrendet. Az új elismerések a Habsburg- és a Horthy-kort, illetve eszmeiséget idézik. A Nagy Imre Érdemrend pedig feltehetően nem azért vált feleslegessé, mert „már mindenki megkapta, aki megkaphatta”. Feltehetően Nagy Imre, a kivégzett kommunista és hazafi által képviselt hagyományok és értékek „nem aktuálisak” ma. Sőt ennek a társaságnak kimondottan kínosak. Emlékeztetik őket ifjúkoruk eszmei botlásaira. Zavarják vágyukat, hogy építsenek maguknak és üzletfeleiknek a kétharmados öröklétben egy új rendiséget. (Az eredetibe, de még a horthysta felhígult változatba sem engedték volna őket. Parvenü erőlködés ez.)

Kapkodom a fejemet. Az országnak őrült sok a baja. Sok a rossz örökség az elmúlt évekből is. Kellenek radikális változások. Kellene modernebb Magyarország, kellene világszínvonal. Ehelyett restauráció folyik az oktatásügyben, és még sok más szektorban. Nem a mai világszínvonalhoz közelítünk, de egy lejárt múltba. Az igazságügyi intézmények átnevezése (Kúria!) is értékrendeket sugall, a saját korában is elavult rendies világét.

Jellemző, hogy az egykori öntudatos fiatal demokrata miniszterelnökként felbőszült, amikor a minap számon kérték rajta csődpolitikáját. Hiszen ez már-már a kormányfősértés büntette! Ahogy haladunk visszafelé, még ez is lesz. Az eredeti Becsületrendet Bonaparte első konzulként alapította. Mire kiosztotta, már császár volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.